Edvin Johansson,15 år, från Majorna-Linné och Daha Nur, 13 år, från Östra Göteborg ställer upp i valet till ungdomsfullmäktige. Foto: Joel Sund

Barnen väljer sitt eget politiska styre i Göteborg

Publicerad

Nu får unga människor chansen att påverka hur Göteborg ska se ut. I fredags påbörjades valet till ungdomsfullmäktige och SVT Nyheter Väst träffade två unga som vill bli invalda.

Nu får unga mellan 12 och 17 år chansen att göra sin röst hörd om hur Göteborg ska utvecklas och se ut.

– Ungdomsfullmäktige är ett jätteroligt forum där man har möjlighet att påverka och träffa politiker. Man kan göra förändring på riktigt, säger fullmäktiges nuvarande ordförande Edvin Johansson.

Han är 15 år och satsar på att bli invald även i årets val. Han representerar stadsdelen Majorna-Linné.

Under valet till ungdomsfullmäktige röstar unga på sina skolor på den kandidat som de vill ska representera sin egen stadsdel.

– Jag tycker det är jätteviktigt och bra att det är unga från alla delar av Göteborg i och med att man har olika åsikter och erfarenheter.

Vill se gratis kollektivtrafik

Sammanlagt ska 101 unga väljas in under valet som pågår mellan 9-20 november. För att bli invald måste en kandidat kampanja bland sina skolkamrater.

– Jag vill se att vi har gratis kollektivtrafik för alla unga dygnet runt, året runt. Dessutom bättre skolmat och ett mer jämlikt Göteborg, säger Edvin Johansson.

I valet till ungdomsfullmäktige har nästan 40 000 unga rösträtt, men det är inte alla som röstar. Totalt brukar 20-30 procent rösta i valet.

Daha Nur, 13 år, ställer också upp i valet och representerar Östra Göteborg.

– Jag tycker att det är viktigt för att jag känner att vi ungdomar kan påverka samhället.

Hon är ledamot i nuvarande ungdomsfullmäktige.

– Det bästa med ungdomsfullmäktige är nog att vi alla kan hjälpas åt, för vi alla vill ha olika saker, men då kan vi komma överens.

”Det är väldigt begränsat”

Daha Nur vill att områdena i Östra Göteborg – Bergsjön, Kortedala, Utby och Gamlestaden – jobbar för fler aktiviteter.

– Jag tror att ungdomar behöver aktiviteter, i alla fall i stadsdelen Östra Göteborg. Det är ont om dem här, det är väldigt begränsat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Väst
Mer Nyheter