Barnmorskorna hinner inte med föräldrakurserna

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på barnmorskemottagningarna är så hårt att barnmorskorna på flera ställen inte hinner med. Ett beslut som oroar blivande föräldrar.

Barnmorskemottagningen erbjuder vanligtvis alla som ska få sitt första barn möjligheten att delta i föräldragrupp men i Lerum, Alingsås, Vårgårda och Herrljunga blir det inga kurser i år.

Verksamheten går underbemannad då det råder brist på barnmorskor. Enligt områdeschefen Susanne Samuelson är det svårt att rekrytera och svårt att få in vikarier och hon valde därför att ställa in kurserna tidigare i vintras.

– Det är inget lätt beslut att ta för det är något vi gör på en barnmorskemottagning men om man ställer det mot att vi inte skulle hinna med graviditetskontroller så fanns inget val, säger Susanne Samuelsson.

Lisa Bomble och hennes man väntar deras första barn vid årsskiftet och de såg fram emot att gå på en föräldrakurs för att få information och för att träffa andra blivande föräldrar. Hon tycker att beslutet slår hårt

mot förstagångsföräldrarna och har märkt nya sidor hos sig själv.

– En del oro jag inte visste att jag hade dök upp. Jag ringer mer, frågar mer och besöken hos barnmorskan blir längre. Jag känner att detta kommer bli en merkostnad om alla reagerar som mig, säger hon till SVT Västnytt.

Ingen medicinsk risk

Enligt områdeschefen Susanne Samuelson ska nu graviditetsövervakningen prioriteras först följt av cellprover och preventivmedelsrådgivning. Hon medger dock att de i och med de inställda föräldrakurserna inte klarar

av det uppdrag som beställts, där föräldrastöd i grupp ingår. Något hon har fått kommunicera till både förvaltningsledningen och hälso- och sjukvårdskansliet.

– Sedan tror jag inte att det medicinskt innebär någon risk för graviditeten eller förlossningen, det är nog mer den inre förberedelsen, säger Susanne Samuelson.

Situationen ser bättre ut för nästa år i området då nya barnmorskor har rekryterats och förhoppningen är att verksamheten ska kunna komma tillbaka i full kraft men det är inget som hjälper Lisa Bomble och andra förstagångsföräldrar i nuläget.

– Jag blir lite less, känslan 'det kommer att skita sig' dyker upp ibland. Men jag försöker att ta vara på jävlaranammakänslan, säger Lisa Bomble.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnmorskebristen

Mer i ämnet