Det är den västsvenska fordonsindustrin som är den branch som har mest fart. Foto: TT

Bättre och bättre dag för dag

Uppdaterad
Publicerad

Det råder högkonjunktur i Västra Götaland. Näringslivet ångar på, sysselsättningen ökar och Sjuhärad toppar konjunkturkurvan enligt regionens konjunkturbarometer.

Det är fordonsindustrin som utmärker sig som den bransch som har mest fart, men även byggbranschen är het. Antalet sysselsatta på hela arbetsmarknaden i Västra Götaland ökade med 21 000 personer tredje kvartalet i år, jämfört med samma period förra året.

Det innebär en ökning med 2,5% vilket är samma ökningstakt som Stockholmsregionen har. Sysselsättningsutvecklingen fortsätter att peka starkt uppåt och fyra företag av fem har rekryterat ny personal sedan i våras.

Trög handel

Den så kallade sällanköpshandeln handel med kläder, vitvaror och elektronik t.ex., har det kämpigare, och det ser inte ut att bli bättre under det kommande halvåret. På så vis går handeln mot den övriga näringslivet där det  mer är full fart framåt. Även siffrorna för långtidsarbetslösheten är tråkig läsning konstaterar Västra Götalandsregionens samhällsanalyschef Mats Graner:

– Det är oroväckande och ett tecken på att matchningen på arbetsmarknaden blir sämre.

Sjuhärad i topp

Skillnaden mellan delarna i regionen när det gäller konjunturen är små, men det är Sjuhäradsbygden som har lite bättre utveckling än övriga. Sämst går det i Fyrbodal. Sjuhärad har index 48 medan Fyrbodal ligger på 37. Däremellan ligger Göteborg 44 och Skaraborg 45. Undersökningen bygger på frågor till 1000 företag i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.