Foto: Familjen Wejshag Bångman

Här möter familjen delfiner – i Gullmarsfjorden

Uppdaterad
Publicerad

Torsdagskvällens båttur fick oväntat sällskap: mellan Lysekil och Bornö kom en delfin simmande.

– Vi såg något som rörde sig i vattnet, och trodde först att det var en tumlare. Men sedan såg vi på näbben att det var en delfin. Vi blev så överraskade, säger Filippa Wejshag Bångman. Med sig i båten hade hon sin familj och barnens kompisar Tuvali Hedberg och William och Alicia Skoogh.

De stannade och delfinen simmade riktigt nära.

– Vi kunde nästan röra vid den. Det var så coolt och roligt, säger hon.

”Helt säkert en delfin”

Enligt Svante Lysén som arbetar med valar på Naturhistoriska museet i Göteborg rör det sig helt säkert om en delfin och inte en tumlare.

Svante Lysén är naturfotograf, val- och delfinexpert på Naturhistoriska muséet i Göteborg. Foto: Privat

– Tumlaren har mer av ryggen ovan vattnet medan delfinen mer dyker och hoppar. Bakkanten på ryggfenan är helt rak på tumlaren och inåtvälvd på delfinen – och så är det på filmen. Man kan även se teckningen på den här delfinen, vilket gör det möjligt att artbestämma den. Det är en sadeldelfin, även kallad.... delfin.

Jag har aldrig hört talas om delfiner längs den svenska kusten. Har det förekommit tidigare?

Ja, just nu följer vi ett par öresvin som är vid Upplandskusten, nästan uppe vid Hudiksvall. I Östersjön finns också en population med tumlare, säger Svante Lysén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.