Knappt fyra veckor gamla Erik skickades hem från akuten med en RS-infektion. Föräldrarna rensade hans luftvägar var femte minut. Foto: SVT

Bebis med andningssvårigheter skickades hem från akuten

Publicerad

Knappt fyra veckor gamla Erik hade svårt att andas och föräldrarna rensade hans näsa var femte minut för att hålla luftvägarna öppna. Trots föräldrarnas oro för att sonen skulle kvävas skickades de hem från akuten på Drottning Silvias Barnsjukhus med instruktioner om att fortsätta på samma sätt.

När Erik var 23 dagar gammal började han kräkas. När kräkningarna inte avtog åkte Gabriella Aristegui och hennes man in till akuten med sonen. Familjen skickades hem med instruktioner om att skölja sonens näsa.

– Det skulle vi göra fyra gånger i timmen. Det blev var femte minut, säger Gabriella Aristegui.

”Man ska inte behöva utföra akutsjukvård”

Morgonen därpå åkte föräldrarna in till akuten igen och förklarade hur natten varit. De fick beröm av personalen, som uppmuntrade dem att åka hem igen.

– Jag förstår att man har ansvar för sitt eget barn. Men man ska inte behöva utföra akutsjukvård, säger Gabriella Aristegui.

”Handlar om att ge föräldrarna den kunskap de behöver”

Enligt verksamhetschef Younis Khalid mår barn bättre hemma, om det bedöms att föräldrarna kan utföra likvärdig vård som den som barnet kan få på sjukhus.

Hur ser du på föräldrarnas oro – att de kan suga näsan, men är oroliga för att det inte är tillräckligt?

– Det väger vi förstås också in. Här handlar det om att vi behöver ge föräldrarna den kunskap och det stöd de behöver för att känna sig trygga, säger han.

Allmäntillståndet avgör

Det som avgör om ett barn läggs in är allmäntillståndet, om det orkar äta eller behöver sondmatas och kan syresätta sig eller behöver hjälp med syrgas. Bedöms det räcka att föräldrarna rensar näsan skickas familjen hem, med instruktioner om att komma tillbaka om tillståndet förvärras.

Familjen Aristegui kom in till akuten en tredje gång, när Erik fått hög feber och börjat kräkas igen. Då var han uttorkad och lades in. I samband med inläggningen testades Erik positivt för RS.

– Jag upplevde att vi fick argumentera för att få den vård vi behövde. Tänk om vi inte hade kunnat språket, vad hade hänt då?, säger Gabriella Aristegui.

Enligt Younis Khalid vill många föräldrar som kommer in till akuten med små barn att personalen gör ett RS-test. Han menar att det dock är av mindre betydelse om barnet fått just RS, eller en annan infektion.

– För de allra flesta barn fungerar RS som en vanlig förkylning. Det innebär att det egentligen inte spelar någon roll om det är RS eller ett annat virus. Därmed tillför inte testet något annat än att det är ett obehag för barnet, säger han.

”Fantastiskt att höra honom skrika igen”

Nu, ett par veckor senare, mår Erik bättre och föräldrarna kan börja slappna av.

– Det är fantastiskt att se honom öppna ögonen, och att höra honom skrika igen, säger Gabriella Aristegui.

Hör hennes berättelse och barnläkarens svar i klippet ovan.

SVT rapporterade · Har du eller någon i din närhet drabbats av RS-virus?

Välkommen till den här chatten. I dag vill vi höra om era erfarenheter av RS-virus. Har någon i din närhet drabbats? Hur gick det till, fick ni hjälp på vårdinrättning eller sköttes vården hemifrån?
11.15
Tycker vården måste ta föräldrars oro på allvar. Tror problemet ofta är att man inte får tillräckligt med information för att bli lugnad.
11.23
Välkommen till verkligheten i Sverige 🙂
11.26
Föräldrar oroar sig för mycket. Söker hjälp för allting
11.36
Hur vet man att man drabbats av RS? Läkarna gör ett snabbtest för att se om man behöver antibiotika sen är den utmätta kvarten slut och man får gå hem med råd om ipren. Sak man själv ställa diagnos?
Hej Lawe. Här ger en läkare sitt råd:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/da-ska-du-soka-vard-for-ditt-barn
11.42
Min son har haft det .
Han var bara några månader och Vårdcentralen sade åt oss att åka hem och ge honom febernedsättande. Hade vi följt deras rekommendationer hade han varit död.
Vi åkte till barnakuten efter någon timme för att vi tyckte att han var så medtagen . Där han fick lunginflammation och andra besvär, han orkade till slut inte ens äta själv.
Itensivvård och väldigt mycket ångest för oss i familjen men han klarade sig .
Nu efteråt när man tittar på bilder så syns det hur sjuk han var.
Han är 15 år idag och jag kan bara säga åk hellre en gång för mycket än en gång för lite.
11.45
Varit förkyld sen nyår, på det bihåleinflammation, stämbandsdito och luftrörskatarr. Som intensivvårdssjuksköterska är jag övertygad om att jag haft RS- viros. Har vårdat mig själv men fått hjälp med recept på antibiotika för de bakteriella infektioner jag fick. Ännu inte helt ok.


11.48
Hej,

Min son fick RS när han var 4 mån. vi låg inlagda i 8nätter på isolering. han fick den bästa vården och var kopplad till en optiflow som det heter. Den hjälpte honom att andas och sakta sakta lösa upp slemmet så att han inte skulle "drunkna".

Var en hemsk period för hela familjen. Trodde att jag skulle förlora honom. han var likblek och bara sov i flera dagar.
Efter det fick han rs liknande virus när han var 1 år. det klarade han bättre men fick sedan lunginflammation .
Idag är han 5år. Han har känsliga luftrör, förkylningsastma men annars en pigg och glad kille :)
12.36
Självklart är det obehagligt när det låter mycket från luftvägarna. Men att skölja näsan är inte akutsjukvård i hemmet utan vanlig föräldraomvårdnad. Vid behov av syrgas, sondmatning eller regelbundna inhalationer bör man såklart få stanna. Men att sjukhusvårdas för sin oro låter inte så lämpligt.
13.21
8 månaders bebis har hostat och snorat i 6 veckor, 2 veckor sedan konstaterat RS virus. Ingen feber men lite hängig och jobbig hosta, kan det påverka barn så länge?

Så många RS-diagnoser har ställts under vintersäsongen

Visa

Siffrorna gäller från vecka 40 förra året till och med vecka 5 i år. Inom parentes ser du antalet under vecka 5. RS-diagnoserna är sorterade efter vilket labb proverna har analyserats på.

Borås – 25 (7)

Göteborg – 225 (38)

Skövde 35 (2)

Trollhättan 63 (19)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer