Fler och fler blir sjuka av RS-viruset

Publicerad

Antalet fall av så kallade RS-virusinfektioner ökar just nu, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Infektionen är ofarlig för de flesta, men spädbarn som drabbas kan få svårt att andas och behöva vård på sjukhus.

RS är en sorts förkylningsvirus som påverkar luftvägarna. Barn under ett år och personer över 65 drabbas ofta hårdast av viruset, som för de flesta inte upplevs värre än en vanlig förkylning.

Antalet RS-diagnoser ökar. Varannat år brukar viruset drabba särskilt många. Foto: SVT

Isabelle Cermanns dotter Yoline fick läggas in på sjukhus i slutet av januari, efter att ha fått hög feber och svårt att andas. Dottern är snart 18 månader, och Isabelle Cermann blev förvånad när hon visade sig ha RS.

– Hon är ju inte så liten längre, säger Isabelle Cermann.

Sondmatning och syrgas

Yoline blev kvar på sjukhuset i sex nätter och fick syrgas, mat via sond och senare dropp. Två veckor senare är hon energisk igen. Isabelle Cermann säger att det inte går att undvika virus helt, hur man än försöker.

– Man kan inte vara orolig jämt, man måste leva också. Vi undviker öppna förskolan just nu, eftersom alla är sjuka på ett eller annat sätt, men vi kommer att komma tillbaka, säger hon.

Läkaren lugnar

Mårten Larsson, barnläkare på Drottning Silvias barnsjukhus, håller med Isabelle Cermann om att det är svårt att helt skydda barnen från infektioner. Han råder föräldrar som är oroliga för att barnen drabbats att först och främst kontrollera att barnen äter.

– Ett barn som ammar är sällan ett riktigt sjukt barn, och tar de flaskan är det samma sak, säger han.

Enligt Mårten Larsson är det viktigt att komma ihåg att RS-viruset för de allra flesta barn inte blir värre än en vanlig förkylning.

– Med hosta, snuva, feber och en hel del gnäll under tiden. Det brukar gå över av sig själv efter en till två veckor.

SVT rapporterade · Har du eller någon i din närhet drabbats av RS-virus?

Välkommen till den här chatten. I dag vill vi höra om era erfarenheter av RS-virus. Har någon i din närhet drabbats? Hur gick det till, fick ni hjälp på vårdinrättning eller sköttes vården hemifrån?
11.15
Tycker vården måste ta föräldrars oro på allvar. Tror problemet ofta är att man inte får tillräckligt med information för att bli lugnad.
11.23
Välkommen till verkligheten i Sverige 🙂
11.26
Föräldrar oroar sig för mycket. Söker hjälp för allting
11.36
Hur vet man att man drabbats av RS? Läkarna gör ett snabbtest för att se om man behöver antibiotika sen är den utmätta kvarten slut och man får gå hem med råd om ipren. Sak man själv ställa diagnos?
Hej Lawe. Här ger en läkare sitt råd:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/da-ska-du-soka-vard-for-ditt-barn
11.42
Min son har haft det .
Han var bara några månader och Vårdcentralen sade åt oss att åka hem och ge honom febernedsättande. Hade vi följt deras rekommendationer hade han varit död.
Vi åkte till barnakuten efter någon timme för att vi tyckte att han var så medtagen . Där han fick lunginflammation och andra besvär, han orkade till slut inte ens äta själv.
Itensivvård och väldigt mycket ångest för oss i familjen men han klarade sig .
Nu efteråt när man tittar på bilder så syns det hur sjuk han var.
Han är 15 år idag och jag kan bara säga åk hellre en gång för mycket än en gång för lite.
11.45
Varit förkyld sen nyår, på det bihåleinflammation, stämbandsdito och luftrörskatarr. Som intensivvårdssjuksköterska är jag övertygad om att jag haft RS- viros. Har vårdat mig själv men fått hjälp med recept på antibiotika för de bakteriella infektioner jag fick. Ännu inte helt ok.


11.48
Hej,

Min son fick RS när han var 4 mån. vi låg inlagda i 8nätter på isolering. han fick den bästa vården och var kopplad till en optiflow som det heter. Den hjälpte honom att andas och sakta sakta lösa upp slemmet så att han inte skulle "drunkna".

Var en hemsk period för hela familjen. Trodde att jag skulle förlora honom. han var likblek och bara sov i flera dagar.
Efter det fick han rs liknande virus när han var 1 år. det klarade han bättre men fick sedan lunginflammation .
Idag är han 5år. Han har känsliga luftrör, förkylningsastma men annars en pigg och glad kille :)
12.36
Självklart är det obehagligt när det låter mycket från luftvägarna. Men att skölja näsan är inte akutsjukvård i hemmet utan vanlig föräldraomvårdnad. Vid behov av syrgas, sondmatning eller regelbundna inhalationer bör man såklart få stanna. Men att sjukhusvårdas för sin oro låter inte så lämpligt.
13.21
8 månaders bebis har hostat och snorat i 6 veckor, 2 veckor sedan konstaterat RS virus. Ingen feber men lite hängig och jobbig hosta, kan det påverka barn så länge?

RS-virus hos barn

Visa

En RS-virusinfektion brukar börja som en vanlig förkylning.

Vuxna och äldre barn får oftast inga större besvär. Det är framför allt barn som är yngre än ett år som kan bli ordentligt sjuka, med besvärlig hosta och svårigheter att andas.

Då kan du behöva söka vård för barnet omgående. Detsamma gäller om barnet tillhör en riskgrupp, till exempel har en lungsjukdom.

Vissa barn har större risk att bli svårare sjuka vid en RS-infektion. Om något av följande stämmer räknas ditt barn till en riskgrupp:

  • Barnet är yngre än två månader.
  • Barnet är född mer än fem veckor för tidigt, fram till att hen är ett år gammal.
  • Barnet har någon immunbristsjukdom.
  • Barnet är under två år och har en kronisk lungsjukdom.
  • Barnet är under två år och har någon hjärtsjukdom.
  • Barnet är under två år och har någon neurologisk sjukdom.

Källa: 1177

Så många RS-diagnoser har ställts under vintersäsongen

Visa

Siffrorna gäller från vecka 40 förra året till och med vecka 5 i år. Inom parentes ser du antalet under vecka 5. RS-diagnoserna är sorterade efter vilket labb proverna har analyserats på.

Borås – 25 (7)

Göteborg – 225 (38)

Skövde 35 (2)

Trollhättan 63 (19)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer