Knappt fyra veckor gamla Erik skickades hem från akuten med en RS-infektion. Föräldrarna rensade hans luftvägar var femte minut. Foto: SVT

Bebis med andningssvårigheter skickades hem från akuten

Uppdaterad
Publicerad

Knappt fyra veckor gamla Erik hade svårt att andas och föräldrarna rensade hans näsa var femte minut för att hålla luftvägarna öppna. Trots föräldrarnas oro för att sonen skulle kvävas skickades de hem från akuten på Drottning Silvias Barnsjukhus med instruktioner om att fortsätta på samma sätt.

När Erik var 23 dagar gammal började han kräkas. När kräkningarna inte avtog åkte Gabriella Aristegui och hennes man in till akuten med sonen. Familjen skickades hem med instruktioner om att skölja sonens näsa.

– Det skulle vi göra fyra gånger i timmen. Det blev var femte minut, säger Gabriella Aristegui.

”Man ska inte behöva utföra akutsjukvård”

Morgonen därpå åkte föräldrarna in till akuten igen och förklarade hur natten varit. De fick beröm av personalen, som uppmuntrade dem att åka hem igen.

– Jag förstår att man har ansvar för sitt eget barn. Men man ska inte behöva utföra akutsjukvård, säger Gabriella Aristegui.

”Handlar om att ge föräldrarna den kunskap de behöver”

Enligt verksamhetschef Younis Khalid mår barn bättre hemma, om det bedöms att föräldrarna kan utföra likvärdig vård som den som barnet kan få på sjukhus.

Hur ser du på föräldrarnas oro – att de kan suga näsan, men är oroliga för att det inte är tillräckligt?

– Det väger vi förstås också in. Här handlar det om att vi behöver ge föräldrarna den kunskap och det stöd de behöver för att känna sig trygga, säger han.

Allmäntillståndet avgör

Det som avgör om ett barn läggs in är allmäntillståndet, om det orkar äta eller behöver sondmatas och kan syresätta sig eller behöver hjälp med syrgas. Bedöms det räcka att föräldrarna rensar näsan skickas familjen hem, med instruktioner om att komma tillbaka om tillståndet förvärras.

Familjen Aristegui kom in till akuten en tredje gång, när Erik fått hög feber och börjat kräkas igen. Då var han uttorkad och lades in. I samband med inläggningen testades Erik positivt för RS.

– Jag upplevde att vi fick argumentera för att få den vård vi behövde. Tänk om vi inte hade kunnat språket, vad hade hänt då?, säger Gabriella Aristegui.

Enligt Younis Khalid vill många föräldrar som kommer in till akuten med små barn att personalen gör ett RS-test. Han menar att det dock är av mindre betydelse om barnet fått just RS, eller en annan infektion.

– För de allra flesta barn fungerar RS som en vanlig förkylning. Det innebär att det egentligen inte spelar någon roll om det är RS eller ett annat virus. Därmed tillför inte testet något annat än att det är ett obehag för barnet, säger han.

”Fantastiskt att höra honom skrika igen”

Nu, ett par veckor senare, mår Erik bättre och föräldrarna kan börja slappna av.

– Det är fantastiskt att se honom öppna ögonen, och att höra honom skrika igen, säger Gabriella Aristegui.

Hör hennes berättelse och barnläkarens svar i klippet ovan.

Så många RS-diagnoser har ställts under vintersäsongen

Siffrorna gäller från vecka 40 förra året till och med vecka 5 i år. Inom parentes ser du antalet under vecka 5. RS-diagnoserna är sorterade efter vilket labb proverna har analyserats på.

Borås – 25 (7)

Göteborg – 225 (38)

Skövde 35 (2)

Trollhättan 63 (19)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.