Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Meningarna går isär om hur stor del av kostnaden för Sis-placeringarna som staten borde ta. Frågan diskuterades när socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) besökte Bengtsfors. Foto: Elin Johansson

Bengtsfors kommunalråd pressar ministern: Höj stödet för Sis-placeringar

Publicerad

Höga kostnader för Sis-placeringar riskerar att spräcka Bengtsfors kommuns budget. Nu kräver kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) att regeringen höjer stödet.

Närmare en miljon kronor i månaden – så mycket kostar placeringarna på Sis-hem för Bengtsfors kommun, sedan fem ungdomar tvångsomhändertagits enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.

– Risken är att de blir kvar i ett år eller mer. Då handlar det om så stora pengar att det blir en direkt påverkan på vårt skatteuttag, säger Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.

Ministern: ”Vi tar redan ett stort ansvar.”

När socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) var på besök i Bengtsfors, togs frågan upp.

– Regeringen tar redan idag en tredjedel av kostnaden för Bengtsfors och andra kommuners placeringar.  Vi subventionerar Sis-placeringar med en halv miljard kronor. Redan idag tas det ett stort ansvar för finansieringen, säger hon.

Men stödet räcker inte, enligt Stig Bertilsson.

– Den här vården är en kommunal angelägenhet, men då måste regeringen också se till att små kommuner klarar detta, säger han.

Ytterligare miljoner i stöd

Subventioneringen till kommunernas Sis-placeringar höjdes i år med 49 miljoner kronor, men framför allt ska ansträngningar läggas på andra insatser för att undvika LVU, enligt Camilla Waltersson Grönvall.

– Jag jobbar just nu med en sekretesslagstiftning som innebär att skola, socialtjänst, polis och hälso- och sjukvård ska kunna jobba tidigare tillsammans, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.