Visa alla (2)

Bergsjön tar hjälp av ambassadörer inför EU-valet

Publicerad

Hälften av de röstberättigade i hela landet deltog i förra EU-valet 2014. Men i Bergsjön röstade endast en fjärdedel av de röstberättigade. Nu ska demokratiambassadörer få de boende i stadsdelen att ta sig ur soffan och hela vägen till valbåset.

– Det är för komplicerat för någon som bor i förorten, säger Andreas som själv inte tänker rösta. 

– Ja, man måste rösta, men jag måste sätta mig in i vad jag tänker rösta på först, säger Rebecca Dugailic, som röstade även förra gången det var val till EU-parlamentet.

Ambassadörer ska knacka dörr för att öka kunskapen

Nio demokratiambassadörer har anställts inför valet den 26 maj i Östra Göteborg. De står på olika torg och delar ut information, men kommer också knacka dörr och besöka föreningar och kyrkor för att sprida information om valet.

 I hela landet deltog 51 procent i valet år 2014, och i för Västra Götaland var siffran 52 procent. iI hela Göteborg var det sämst deltagande i Bergsjön Östra, där så få som 24 procent valde att utnyttja sin demokratiska rättighet.

Men nu ska alltså den siffran upp. Demokratiambassadörerna delar ut flygblad med information på flera olika språk.

– Vi står här med en buss och har flyers, då blir folk nyfikna och så inleder vi ett samtal, säger Ghassan Al-Ahmed.

Riksdagsvalet skapade en nyfikenhet som håller i sig

Ghassan Al-Ahmed var med även inför riksdagsvalet förra hösten. Och han märker att intresset som det valet väckte hos folk härute har skapat ett större intresse för EU-valet.

– Det finns mer nyfikenhet idag, folk som inte var intresserade då, fick veta att de har en rösträtt och att man behöver vara delaktig, säger han.

Ett sätt att få fler att delta skulle vara att sprida information även även på arbetsplatserna, menar de boende i Bergsjön.

– Skicka papper hem till folk, men prata även på skolor och arbetsplatser och förklara att det kan påverka vårt arbete också, säger Sirwan Sadik, som tänker försöka få människor i sin umgängeskrets att gå och rösta.

14 demokrati-ambassadörer har också anställts av SDN Angered för att få fler att delta i valet den 26 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och EU

Mer i ämnet