Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tullen varnar efter kraftigt ökade beslag av livsfarliga kemikalien GBL Foto: SVT

Tullen varnar efter kraftigt ökade beslag av livsfarliga kemikalien GBL

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har Tullverkets beslag av rengörningskemikalien GBL, som också kan användas som berusningsmedel, ökat dramatiskt. Från att ha beslagtagit totalt fem liter förra året har man i år redan lagt beslag på sammanlagt 87 liter i landet, merparten i Göteborg.

– GBL är mycket farligt, lätt att överdosera och enormt beroendeframkallande, säger Ingela Östmark enhetschef Tullkrim Väst.

GBL klassas som hälsofarlig vara och är ett lösningsmedel med användningsområden inom industrin. Bland annat används det för att ta bort klotter. I människokroppen omvandlas GBL till den narkotikaklassade substansen GHB.

Tullverket ser allvarligt på ökningen och är orolig att den ska fortsätta.

– Ja, det är därför vi vill tala om att vi gjort de här beslagen. Det är en drog som är ganska svårdoserad och därför särskilt farlig, säger Ingela Östmark.

Lågt straffvärde

Enligt Ingela Östmark räcker det med en halv centiliter för ett rus. De 87 liter som Tullverket hittills tagit i beslag i år skulle alltså räcka till cirka 17 000 rus. Det är dessutom enligt Tullverket förhållandevis billigt att köpa GBL, samtidigt som straffvärdet är avsevärt lägre än för till exempel GHB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer