På fredagskvällen meddelade Ann Catrine Fogelgren (L) och hennes allianskollegor i Göteborg att inga bibliotek läggs ned. Foto: TT/pressbild

Biblioteken i Göteborg räddas

Uppdaterad
Publicerad

Biblioteken i Göteborg blir kvar. Det meddelade alliansen i Göteborg i ett pressmeddelande på fredagskvällen.

Tidigare i veckan berättade SVT Nyheter Väst att kulturnämnden i Göteborg står inför omfattande sparkrav. Förvaltningen föreslår att 30 miljoner kronor ska sparas, och bland annat hotas sex av stadens bibliotek med nedläggning som en del i sparpaketet.

Nu på måndag ska kulturnämnden behandla budgeten, men redan på fredagskvällen skickade alliansen ut ett pressmeddelande om att de inte står bakom förvaltningens sparförslag om att lägga ner biblioteken.

– Vi har aldrig velat lägga ner biblioteken. Nu har vi arbetat igenom förslaget, och vi väljer inte den delen, säger Ann Catrine Fogelgren (L) till SVT Nyheter Väst.

Vad ska ni spara på istället?

– Det presenterar vi på måndag, framhåller Ann Catrine Fogelgren.

Förslaget på nedläggningen av biblioteken möttes av en kritikstorm. En av dem som som engagerade sig i protesterna var Göteborgsmusikern Jens Lekman, som på fredagseftermiddagen höll en protestkonsert på Hjällbo bibliotek.

– Jag hade inte hållit på med musik om jag inte hade haft Hjällbo bibliotek, säger han.

Starta klippet för att höra Jens Lekman berätta om varför han spelade på biblioteket på fredagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.