Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bland annat misstänker man att studieförbudent Ibn Rushd har betalat ut pengar för saker som inte borde ha ersatts – bland annat läsplattor för cirka 42 000 kronor. Foto: TT/Ibn Rushd

Beskedet från nämnden i Göteborg: Studieförbundet Ibn Rushd nekas bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Studieförbundet Ibn Rushd hade ansökt om miljonstöd – men det blir inga pengar. Under tisdagskvällen fattade socialnämnd Centrum i Göteborg beslut om att inte betala ut något bidrag.

– Vi vill vara säkra på att våra skattepengar hamnar i en organisation som tar avstånd från antidemokratiska rörelser, säger Nina Miskovsky (M).

Ibn Rushd bedriver studieverksamhet i bland annat sex av Göteborgs sju utsatta områden.

Utredningarna om studieförbundet har pågått under ett halvår, och kritik har riktats mot att studieförbundet har haft samröre eller kopplingar till organisationer med extremism, religiöst innehåll och felaktig ekonomisk redovisning.

Senaste ansökan om bidrag var på nära en miljon kronor, vilket nu stoppas. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ motsatte sig nämndens beslut.

Malin Novén, distriktschef för Ibn Rushd, är besviken över utfallet i frågan:

– Vi känner oss överkörda och orättvist behandlade. Det här strider mot likabehandlingsprincipen, säger hon.

Kommer ni överleva som studieförbund?

– Ja absolut, men självklart kommer det här att påverka vår verksamhet, säger Malin Novén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer