Nina Miskovsky (M), ordförande i social resursnämnd i Göteborg säger att hon hoppats på ett beslut under onsdagen. Foto: Privat/Ibn Rushd

Beslut om bidrag för Ibn Rushd skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget besked om huruvida studieförbundet Ibn Rushds västra distrikt ska fortsätta få bidrag från Göteborgs stad eller inte. En oenig politisk nämnd sköt på onsdagen upp beslutet, sedan V och MP fått stöd av Socialdemokraterna för att vidare utreda frågan.

– Vi var redo att gå till beslut, men Socialdemokraterna backade, deras motivering var att de ville säkerställa de ekonomiska uppgifterna, säger Nina Miskovsky (M) ordförande i social resursnämnd i Göteborg.

Studieförbundet Ibn Rushd sökte i somras cirka en halv miljon kronor mer i kommunalt bidrag för 2020 jämfört med året innan. Då beslutade politikerna i social resursnämnd att frysa utbetalningarna av bidrag, och man beställde en extern granskning av ekonomin.

Efter granskningen föreslog tjänstemännen att politikerna i Göteborg ska stoppa bidragen till studieförbundet. Rapporterna har hållits hemliga, men SVT Nyheter Väst har kunnat avslöja att byrån hittat flera brister och frågetecken kring föreningens ekonomiska redovisning.

”Motstridiga uppgifter”

Men under onsdagen kom inte politikerna överens och ärendet återremitterades.

– Jag hade hoppats på att vi kunde få till beslut idag. Vi har utredningar som visar svart på vitt de problem som finns, säger Nina Miskovsky (M) ordförande i social resursnämnd i Göteborg.

– Jag tycker det är desperat av Moderaterna att säga så. Ganska nära inpå nämnden så kom det till vår kännedom om en PWC-rapport som handlar om ekonomiska transaktioner. Den gav en annan bild med motstridiga uppgifter mot den andra rapporten som KPMG gjort. Vi vill att förvaltningen tittar på underlaget och återkommer till nämnden så att nämnden får svar på varför de kan komma fram till så olika slutsatser kring ekonomin. Vi har inte ändrat inställning till hur skattemedel ska användas, säger Marina Johansson (S) som är ledamot i nämnden.

”Ser fram emot ett bättre underlag”

Ibn Rushd kommenterar det uppskjutna beslutet såhär:

Först och främst är vi glada över att det fanns en majoritet för att ta ett beslut grundat på fakta. Det är inte minst viktigt därför att vi, våra medlemsföreningar och alla som bor i Göteborg måste kunna lita på att politiska beslut grundar sig på rättvisa och faktabaserade bedömningar. Vi ser fram emot att, tillsammans med staden, bidra till ett bättre beslutsunderlag inför mötet i januari, skriver förbundschef Alve Högman i ett mail.

Klassas som arbetsmaterial

Rapporten kommer därmed fortsätta att hållas hemlig eftersom den klassas som arbetsmaterial, något som Ibn Rushd kallar ett ”demokratiskt haveri”. Från och med årsskiftet gäller en ny nämndorganisation i Göteborg. Beslutet väntas istället tas den 26:e januari av Socialnämnd Centrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.