Zana Muhammad är ordförande för studieförbundet Ibn Rushd. Foto: Pressbild/Khim Efraimsson

Ibn Rushd: ”Det är ett demokratiskt haveri”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en granskning föreslår tjänstemän att politikerna i Göteborg ska stoppa bidragen till studieförbundet Ibn Rushd. Ibn Rushds ordförande Zana Muhammad är mycket kritisk till att rapporterna inte offentliggjorts så att de inte kan försvara sig.

– Det är ett ett demokratiskt haveri, säger han.

Det var i juni i år som social resursnämnd pausade bidragen till studieförbundet Ibn Rushd, efter att kritik framförts bland annat om deras eventuella kopplingar till antisemitiska föreläsare.

Granskningen klar – men hemlig

På ett senare möte slogs det sedan fast att ett externt bolag, KPMG, skulle göra en granskning av studieförbundets ekonomi och att förvaltningen skulle granska studieförbundets underföreningar. Granskningen är nu klar men hålls hemlig och ska, enligt kommunen, inte bli offentlig förrän politikernas beslut i social resursnämnd är klubbat och klart den 16 december.

”Demokratiskt haveri”

– Detta är ett demokratiskt haveri . Man kommer med sådana anklagelser och låter inte oss komma till tals eller få bemöta det här innan. Men sen även låta det gå genom nämnden och inte låta oss bemöta det förrän efter beslutet, säger Zana Muhammad, ordförande för Ibn Rushd.

Förbundets revisionsbyrå gör nu en egen utredning baserat på uppgifter från SVT, enligt Muhammad.

– Vi kommer återkomma om detta nästa vecka och delge för alla inblandade vad det här handlar om. Men vi ser redan nu flera felaktigheter som vi kommer kunna svara på i nästa vecka, säger Zana Muhammad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.