Terrorforskaren Magnus Ranstorp har tidigare i år anklagat Ibn Rushd för kopplingar till bland annat muslimska brödraskapet. Foto: Susanna Persson Öste /TT

Granskning på terrorforskarnas linje om Ibn Rushd

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av föreningarna som studieförbundet Ibn Rushd samarbetar med ifrågasätts nu för att inte följa de riktlinjer som Göteborgs stad har för att bevilja bidrag. Det handlar bland annat om utövande av religion, vilket inte är tillåtet. Det visar en granskning som beställts av politikerna. Granskningen går även på kritikernas linje när det gäller kopplingar till extremism.

Hör Zana Muhammads kommentar kritiken i klippet ovan.

Under året har flera artiklar skrivits om det muslimska studieförbundet Ibn Rushd, bland annat av terrorforskarna Magnus Ranstorp och Peder Hyllengren samt socialantropologen Aje Carlblom.

De menar att Ibn Rushd haft kopplingar till Muslimska brödraskapet och antisemitism. Studieförbundet har förnekat kopplingarna och menar att det handlar om en ”hetsjakt” på förbundet.

– Den här granskningen visar att det vi hävdat hela tiden stämmer, det är rätt, säger forskaren Magnus Ranstorp, när SVT Nyheter Väst berättar om de nya uppgifterna.

Två delar i granskningen

Nu har Ibn Rushd och deras 23 samarbetspartners granskats i en rapport beställd av politikerna i social resursnämnd. En del av granskningen handlar om att se på kopplingar till extremism och om föreningarna följer Göteborgs riktlinjer.

Granskningen går till stor del på kritikernas linje. Det uttrycks tvivelaktigheter kring 12 av 23 medlemsföreningar till Ibn Rushd. Men förvaltningen skriver också i ett tjänsteutlåtande att det inte är fastslaget om studieförbund och deras samarbetspartners behöver följa stadens riktlinjer och att de behöver titta vidare på detta.

Religiöst inriktade studiecirklar

Flera gånger pekar utredningen på att kommunala bidrag kan ha gått till religiösa studiecirklar som ”Konsten att läsa koranen” och ”Islams grundpelare”. Villkoren säger att lärande om religion är bidragsberättigat, men inte utövande av religion.

– Frågan är om det är mer ett studieförbund eller ett trossamfund? frågar Magnus Ranstorp.

En stor del av underlaget i granskningen bygger dock på forskarnas rapport och debattartiklar som utredaren menar att de ”inte ser någon anledning att ifrågasätta”. Detta gäller föreningarnas påstådda kopplingar till extremister, homofober och antisemiter.

Ibn Rushd gör en egen utredning

Eftersom granskningen fortfarande inte offentliggjorts av kommunen har Ibn Rushds ordförande inte fått ta del av anklagelserna och har därför svårt att kommentera dem. Han kallar förfarandet ett ”demokratiskt haveri”.

– Vi gör nu en egen utredning tillsammans med våra organisationer, föreningar och vår revisionsbyrå för att ge underlag till våra politiker, säger Zana Muhammad, ordförande för Ibn Rushd nationellt.

I Göteborgs sociala resursnämnd kommer det, den 16 december, beslutas om Ibn Rushds västra distrikt. Tjänstemännen föreslår att bidragen till Ibn Rushd stoppas.

Läs mer om vad Zana Muhammad tycker här och hör Magnus Ranstorps reaktion på utredningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.