Foto: SVT

Politisk strid om granskning av muslimska studieförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Att ett av tio studieförbund i Göteborg har granskats anser både Miljöpartiets Stig Andersson och Demokraternas Sofie Löwenmark är fel. Men av helt skilda anledningar.

Hör politikernas olika ståndpunkter i klippet ovan.

I fredags kunde SVT Nyheter Väst avslöja att det muslimska studieförbundet Ibn Rushds västra distrikt riskerar att förlora sitt miljonbidrag från Göteborgs kommun. Det efter att Social resursnämnd i Göteborg beställt en granskning av studieförbundet ekonomi och koppling till extremism. Men alla politiker i nämnden ansåg inte att granskningen var nödvändig.

– Man är rädd och orolig för islam helt enkelt, säger Stig Andersson (MP).

Demokraterna ser risk för fusk

Demokraterna i Göteborg anser att granskningen av studieförbund är bristfällig och att risken för fusk då är stor.

– Det är ett jättestort problem skulle jag säga, säger Sofie Löwenmark (D).

Trots det tyckte Demokraterna att granskningen av Ibn Rushd inte var nödvändig – men av helt andra orsaker än miljöpartiet.

– Vi tycker inte att den behövdes. Att bidragen bara skulle stoppas ändå, säger Sofie Löwenmark (D).

Beslut inom kort

Granskningen, som SVT tagit del av, visar på flera brister i den ekonomiska redovisningen och pekar på frågetecken kring den religiösa verksamheten.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med Ibn Rushd i Göteborg under måndagen som nekar till att ha några kopplingar till antisemitism och extremism. De har inte själva fått se den granskning som politikerna fått som underlag, eftersom den klassas som arbetsmaterial och hålls hemlig, men kommer under veckan bemöta den kritik som riktats mot dem, både när det kommer till ekonomin och de anklagelser som riktas mot förbundet.

I ett tjänsteutlåtande till politikerna framgår det att studieförbundets önskade bidrag på 1,8 miljoner bör stoppas. Beslut om detta är planerat att tas den 16 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.