Bland annat misstänker man att studieförbudent Ibn Rushd har betalat ut pengar för saker som inte borde ha ersatts – bland annat läsplattor för cirka 42 000 kronor. Foto: TT/Ibn Rushd

Misstankarna mot studieförbundet Ibn Rushd – Göteborgs granskning hålls hemlig

Uppdaterad
Publicerad

En halv miljon kronor som inte redovisats till Skatteverket, kontanta betalningar utan underlag och ersättning för studiecirklar - som aldrig ägt rum. Det är några av misstankarna mot Ibn Rushds västra distrikt och dess samarbetspartners som framkommer i en extern granskning beställd av Göteborgs stad. SVT kan nu avslöja att rekommendationen är att studieförbundet ska bli av med sitt bidrag från kommunen.

I somras sökte studieförbundet Ibn Rushd i Göteborg cirka en halv miljon kronor mer i kommunalt bidrag för 2020 jämfört med 2019. Då beslutade politikerna i social resursnämnd att frysa alla utbetalningar av bidrag, och man beställde en extern granskning av ekonomin hos Ibn Rushd.

Efter granskningen föreslår tjänstemännen att politikerna i Göteborg ska stoppa bidragen till studieförbundet Ibn Rushd. Granskningen är nu färdig och trots att den hålls hemlig kan SVT Nyheter Väst avslöja innehållet.

Flera brister i ekonomin

Byrån hittade flera allvarliga brister i ekonomin. Bland annat verkar en halv miljon kronor i löner och arvoden inte ha redovisats till Skatteverket.

Rapporten visar också att tiotusentals kronor betalats ut till en förening för hyror, men utan att de har redovisat något hyreskontrakt till Ibn Rushd. Den visar även att föreningar bland annat fått bidrag till ipads, en dator och en symaskin från studieförbundet, trots att det strider mot utbetalningspolicyn. I flera fall saknas också kvitton och anställningsavtal.

Ibn Rushd: ”Vi har aldrig fuskat”

Ibn Rushd kan i dagsläget inte bemöta detaljerna i granskningen, då de själva inte fått ta del av den på grund av att den inte offentliggjorts. Något studieförbundets högsta ordförande är mycket kritisk till. Men han säger att han kan se, enbart i SVT:s artikel, att mycket inte stämmer.

– Vi har aldrig fuskat och vi kommer aldrig fuska, säger Zana Muhammad, ordförande för Ibn Rushd.

Hör Zana Muhammad i klippet ovan bemöta kritiken och berätta om åtgärderna de nu snabbt tar till innan nämndemötet.

Utdrag ur granskningen

  • Ibn Rushds västra distrikt har betalat ut löner och arvoden på 3,8 miljoner kronor under 2019, enligt deras egen bokföring. Men till Skatteverket har de redovisat löner och arvoden på 3,3 miljoner.
  • Cirkelledare har fått ersättning för studiecirklar som inte verkar ha ägt rum.
  • Pengar har betalats ut som ersättning där det saknas kvitton. Exempelvis för delar av en lokalhyra på tiotusentals kronor per månad, som uppges ha betalats kontant av föreningen.
  • Pengar har också betalats ut för saker som inte borde ha ersatts, som en symaskin för 4 000 kronor, Ipads för 42 000 kronor och en dator för 9 000 kronor. Enligt reglerna ska inte kapitalvaror ersättas. 
  • Arvoden har betalats ut för tveksamma uppdrag, som ”korrekturläsning” av texter om samhällskunskap – nästan 19 000 kronor.
  • Arrangemang har redovisats i Ibn Rushds bokföring för det västra distriktet men finns inte med i deras egna sammanställning.

Källa: KPMG

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.