Foto: SVT

Ibn Rushd om kommunens granskning: ”Pinsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu slår Ibn Rushd tillbaka mot Göteborgs stads granskningar, som visat på stora brister hos studieförbundet. Utredarna gör grundläggande fel, bland annat i delarna om bokföringen, menar studieförbundet.

– Det är avgörande uppgifter i granskningen som helt enkelt inte stämmer. De har dragit slutsatser utan att ta del av viktiga underlag, uppger förbundschef Alve Högman.

Social resursnämnd har beställt en extern granskning av revisionsbyrån KPMG, som bland annat uppger att det skiljer en halv miljon mellan studieförbundets interna bokföring och uppgifterna till Skatteverket.

– Vi har en utvärdering av det som också har styrkts av vår revisionsbyrå. Det stämmer inte. Det beror bland annat på att man har bokfört på olika perioder och att vi delar på personal mellan våra sju enheter, säger Alve Högman.

”Utgått ifrån titlar”

I den andra delen av utredningen, som tjänstemän vid social resursförvaltning utfört, får studieförbundet kritik för att det finns kurser som verkar vara religionsutövning, vilket inte är tillåtet.   

– Man har också utgått ifrån titlar, man har aldrig begärt ut våra studieplaner där det tydligt framgår att det här inte handlar om religionsutövande. Man har inte ställt frågan och det är vår generella kritik, säger Alve Högman.

Att antal cirkelledare överstiger antalet studiecirklar beror på att utredarna begärt uppgifter för enbart Göteborgs kommun när det gäller antalet studiecirklar. Men cirkelledarna finns spridda över hela regionen.

”Pinsamt”

Även uppgifterna om felaktiga inköp av en dator och andra kapitalvaror tillbakavisas.

– Vi kan köpa kapitalvaror för att användas i folkbildningen, men det är vi som äger dem och föreningen behöver återlämna dem när kursen är genomförd.

Alve Högman tycker att det är både rättsosäkert och pinsamt att staden har betalat nästan 300 000 kronor för den här granskningen.

– Vi delar Göteborgs stads vision av vart vi är på väg men är ytterst oroade över de metoder som Göteborgs stad nu använder. Att det kommer fram ett underlag med så stora brister och där man ska ta ett demokratiskt beslut. 

På onsdagen väntas social resursnämnd i Göteborg ta beslut om huruvida Ibn Rushds västra distrikt ska få bidrag från kommunen.

Fotnot: Ibn Rushd har fortfarande inte fått ta del av rapporterna i sin helhet utan baserar sin kritik på uppgifter från SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.