Maria Graner på Folkbildningsrådet berättar att de nu stärker kontrollen av studieförbunden, efter kritik från bland annat Magnus Ranstorp. Foto: Privat

Folkbildningsrådet stärker kontrollen av studieförbunden: ”Ligger något i kritiken”

Uppdaterad
Publicerad

Statsvetaren Magnus Ranstorp menar att systemet med självgranskande studieförbund leder till upprepade oegentligheter.

– Folkbildningsrådet har inte riktigt koll på läget, säger han.

Men nu ska kontrollen förstärkas genom att Folkbildningsrådet anställer åtta personer.

Stora brister misstänks i studieförbundet Ibn Rushds ekonomiska redovisning i det västra distriktet, vilket SVT Nyheter Väst kunde avslöja på fredagen. Ibn Rushd är ett av tio studieförbund som Folkbildningsrådet ger statsbidrag till. Men rådet har ingen nogrann uppföljning av hur pengarna används, utan systemet bygger på att studieförbunden själva ska hålla ordning.

– Vi kontrollerar framförallt att de har en organisation på plats för att kunna följa upp sin verksamhet. Vi kontrollerar inte direkt verksamheten, utan vi kontrollerar kontrollen kan man säga, säger Maria Graner, generalsekreterare för Folkbildningsrådet.

”Upprepade oegentligheter”

Det här systemet borde tas bort, menar Magnus Ranstorp, docent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

– Det vi har hävdat hela tiden är ju rätt. Vi kan inte ha en sådan här självgranskning. Då leder det till upprepade oegentligheter, säger han.

Magnus Ranstorp är noga med att påpeka att det här inte bara handlar om Ibn Rushd, utan att det kan finnas minst lika stora problem i andra studieförbund.

Åtta nya tjänster

Folkbildningsrådet håller med om att studieförbunden själva har det största ansvaret, men att de kan gå in med särskilda granskningar när de får tips eller indikationer på att något är fel. Och att den möjligheten ska förstärkas.

Till nästa år ökar Folkbildningsrådet sin personal, från cirka 25 personer, till 33 personer. De åtta nya personerna ska jobba med uppföljning och kontroll.

– Nu ska vi rekrytera tjänstemän som ska jobba specifikt med det. Felaktigheterna har varit för stora, så det ligger något i kritiken, säger Maria Graner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.