Foto: SVT

Hett och glatt under årets löparfest

Uppdaterad
Publicerad

Soligt, svettigt men inget nytt banrekord. Årets löparfest i Göteborg har lockat storpublik och den största utmaningen för löparna är värmen. Här får du bilderna från loppet!

Geoffrey Yegon från Kenya är årets vinnare av Göteborgsvarvet. Han kom tvåa förra året då han slog banrekordet. I år kom han i mål strax efter en timme. På damsidan vann Fancy Chemutai, även hon från Kenya. Hon vann på en rekordtid under 68 minuter.

LIVE: Världens största halvmaraton direkt i SVT

Och värmen ställer förstås högre krav på löparna i år. Britt Andersson är minibussförare från Försvarets bilkår. Hon står vid Lindholmskajen och inväntar löpare som antingen är skadade eller väljer att

Britt Andersson kör de som valt att bryta loppet eller som är skadade. Foto: SVT

bryta loppet.

– Två har brutit hittills men vi väntar på fler innan vi åker. Vi måste minst ha sex stycken. Jag kommer nog köra minst fyra vändor idag. Vi har ungefär 30 bilar runt hela banan.

SVT:s programledare kämpade på

Bernhard Öhrstedt, programledare på SVT Nyheter Väst sprang varvet för andra gången. Första gången var 2016 och klockan stannade på två timmar och tre minuter.

– Första gången hade jag bara som mål att ta mig runt och ha kul. Men jag har någonstans ändå retat mig på att jag inte kom under två timmar sedan dess, så i år ville jag fixa det.

Och det gjorde han. Sluttiden blev 1:55:45 och han är nöjd över resultatet trots att de sista tre kilometerna var jobbiga.

– De var rätt vidriga, och när en ser folk gå istället för att springa kände jag bara: jag vill också göra som de gör.

– Jag kan tillägga att jag är tacksam gentemot två olika tjejer i rosa som jag tog rygg på första halvan av loppet. Jag tänkte att tjejer är smartare än killar, och håller ett jämnare och klokare tempo, säger Bernhard Öhrstedt.

”Ska mycket till för att bryta”

Rikard Jeneskog sprang för elfte gången. Under årets lopp fick han en blåsa under foten men han hade ambitionen att fortsätta.

Foto: SVT

– Min bästa tid är 1.28.28 men nu kansket det bara blir under två timmar. Det ska mycket till att bryta. Jag har aldrig gjort det förut men det kanske blir första idag, säger han.

Foto: SVT
Foto: SVT

LÄS MER: Här går Göteborgsvarvet

Undersköterskor tar hand om skadade

Inger Svensson och Jeanette Karlsson är båda undersköterskor. De står vid Lindholmskajen och tar emot skadade.

Sjukvårdarna Inger Svensson och Jeanette Karlsson. Foto: SVT

– Det värsta jag varit med om tidigare är när vi fick hämta löpare som var helt borta, säger Inger.

– Ett stort problem är de som köpt nya skor och får skoskav och inte kan fortsätta. Många äter också för sent och då får de kramp, säger Jeanette.

Veteraner förser med vatten

Lite längre ner längst kajen står Martin Karlsson och Tomas Eliasson. De fyller på kärl med vatten som de tar från en vattenpost.

Martin Karlsson och Tomas Eliasson. Foto: SVT

– Jag har hjälpt till i runt 30 år. Tomas är nybörjare. Han har bara gjort det under 15 år, säger Martin.

Foto: SVT
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.