Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör biltillverkaren som vill att färre äger sin bil

Forskning ska få trollhätteborna att dela bil

Uppdaterad
Publicerad

Vad krävs för att få någon utanför storstan att sälja bilen och i stället dela bil med andra?
Det ska en stor studie vid Högskolan Väst ta reda på under de närmsta två åren. Forskningsprojektet är ett samarbete med Trollhättans stad och biltillverkaren Nevs.

Tidigare studier som gjorts om inställningen till bildelning har gjorts i städer med mer än 1 miljon invånare.  Men i Sverige går inte de resultaten att använda, befolkningen i mindre städer har helt andra rörelsemönster och krav på sina transporter.
Målet är att uppnå en attitydförändring till bilägandet.

– Vi kommer att behöva ett antal ”familjer” som deltar i studien, säger Ulrika Lundh Snis som är forskare i informatik och en av projektledarna på Högskolan Väst. En familj är inte just en kärnfamilj, utan kan vara utvidgad till att omfatta massor av släktingar. Eller det kan vara en grupp studenter som är en familj.

Vardagsresor kommer att observeras

Den som deltar i studien får dock finna sig i att få sina resvanor ordentligt kartlagda. De kommer att djupintervjuas, men också att få sina vardagsresor

 grundligt observerade av forskarna.

– Jag tror att trollhätteborna är nyfikna och vill vara med i detta, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund (S). Trenden går mot en större öppenhet för nya sätt att resa och där är vi inget undantag, trots den starka kopplingen till bilindustrin.

Vill skapa delningstjänster

Och även bilindustrin är faktiskt med i projektet. Trots att de syftar till att färre ska vilja köpa en bil.

– Vi är inte bara en biltillverkare utan vill också sälja tjänster som är kopplade till transporter, säger Nadia Kabir som är projektledare på Nevs. Vi hoppas kunna lära oss mer om vilka tjänster som faktiskt går att använda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nevs

Mer i ämnet