Resultatet i landstingsvalet. Foto: SVT

Blågröna tappar ytterligare mandat i regionen – förlorar majoritet

Publicerad

Det blir inget blågrönt majoritetsstyre i Västra Götalandsregionen de närmaste fyra åren. Det står klart när rösterna i landstingsvalet räknats färdigt. Moderaternas och Miljöpartiets tapp öppnar nu upp för Sverigedemokraterna att bli vågmästare.

Sämst val i regionen gör Miljöpartiet, som nästan halverar väljarstödet jämfört med 2014. Partiet får 4,6 procent av väljarnas stöd, ett tapp med 3,7 procentenheter jämfört med förra valet. Även M tappar över 3 procentenheter och landar på 18,6 procent. Trots att C och KD går framåt innebär valresultatet att den blågröna alliansen backar med nästan 4 procentenheter.

För att få majoritet i Västra Götalandsregionen krävs att man får ihop mer än hälften av alla 149 mandat, det vill säga minst 75. Efter valet 2014 bildade allianspartierna majoritet tillsammans med Miljöpartiet. Tillsammans fick de ihop 76 mandat. Men partiernas valresultat 2018 räcker endast till 68 mandat, alltså långt ifrån en majoritet. Det är dessutom en minskning med tre mandat jämfört med det preliminära resultatet från valnatten.

– Vi har för avsikt att fortsätta vårt styre med blågrön samverkan, men i minoritet. Sedan blir det ju upp till Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna att reagera på det, säger regionrådet Johnny Magnusson (M).

Inte heller ett rödgrönt samarbete skulle leda till någon majoritet i regionen. Och även om endera ett blågrönt eller ett rödgrönt samarbete lyckas få med sig uppstickarpartiet demokraterna i ett samarbete så räcker inte det för att bilda ett majoritetsstyre.

Foto: SVT

Tungan på vågen är istället Sverigedemokraterna, som med 12,8 procent av väljarstödet får hela 20 mandat, sex fler än efter förra valet. Alla andra partier har deklararerat att samarbeten med SD är uteslutet. Därmed är sannolikheten stor att SD blir vågmästare i regionen.

– Oavsett vilket styre som blir kommer vi att få mer inflytande än under den här mandatperioden. Vi lär komma in i de flesta av nämnderna och vi får även ett regionråd till, sa regionrådet Heikki Klaavuniemi i ett pressmeddelande efter valet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer