Blancolån på 20000 – hjälp för Saabanställda

Uppdaterad
Publicerad

IN BLANCOLÅN PÅ 20000 KRONOR)

Redan under torsdagen, då lönen från Saab uteblev, kom flera Saabanställda till Swedbanks enda bankkontor i Trollhättan för att diskutera ekonomi och överlevnad.

-Ja, vi har redan träffat flera från Saab. Vi har sagt från början att det är klart att vi ställer våra resurser till förfogande för att hjälpa våra kunder i en sådan här situation, säger Thomas Eriksson, Swedbanks kontorschef i Trollhättan, till TT.

Han hade kontakt med IF Metall på torsdagen när beskedet från Saab kom att det inte skulle bli några löneutbetalningar. Metall har sedan tidigare ett avtal med Swedbank om så kallade medlemslån. Det är detta avtal som nu aktiveras.

-Vi kan ge en in blancokredit på högst 20 000 kronor som ett engångsbelopp i den här situationen. Det kan betalas tillbaka när löneutbetalningarna kommer igång igen eller när lönegarantin sätter in, säger Eriksson.

Det är inte så att IF Metall går in med några extra säkerheter för lånen till Saabanställda. Lånen ges efter sedvanlig kreditgivning.

De Saabanställda som besökte banken under torsdagen sökte inte i första hand extralån.

-Några vill ha anstånd med en amortering, andra ville flytta pengar från sparkonton till lönekontot.

Han kallar situationen för ”jätteolycklig”.

-Som Trollhättebo hoppas man ju att det ska lösa sig till slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.