Det haglade ordentligt över Anna Högbergs uteplats i Spekeröd. Henric Averdal föervigade ovädret på en parkeringsplats i Svinesund, Orust. Foto: Anna Högberg/Henric Averdal Visa alla (4)
Visa alla (4)

Blixten ställde till det i Bohuslän – se tittarnas bilder från ovädret

Publicerad

Efter veckor av sol och torka kom busvädret i dag till Bohuslän. Räddningstjänsten på Tjörn hade en hektiskt eftermiddag.

Strax efter lunchtid började himlen svartna och åskan var ett faktum. Vid 14-tiden kom första larmet: blixten hade slagit ned i en antennkabel i ett bostadshus. Väl på plats konstaterade Södra Bohusläns Räddningtjänstförbund att tv:n gått sönder, men det förelåg inte längre någon risk för brand i byggnaden.

– Vi gick över väggarna med värmekamera, och det var enbart elektroniken som drabbats, säger insatsledare Carl-Ian Bismarck.

Skogsbrand efter blixtnedslag

Strax efter kom ett larm om skogsbrand utanför Kållekärr på Tjörn. Där hade blixten slagit ner i en tall och det brann i ett mindre område runt om trädet. Därefter kom ett larm om rökutvecklingen i ett skogsområde, denna gång nära sjön Hällungen i Ödsmål. Terängen gjorde att det inledningsvis var svårt att hitta branden, som sedan släcktes. På det kom ytterligare ett  larm om att blixten slagit ner i ett träd. Det stod i anslutning till ett bostadshus som klarade sig. Däremot strök ägarens robotgräsklippare som stod på laddning med.

– Den somnade in för gott. Om apparater står på laddning söker sig blixten dit, man bör alltid dra ur kontakten, säger Carl-Ian Bismarck på Räddningstjänsten Södra Bohuslän.

Orust fick sig under eftermiddagen en rejäl hagelskur. I Göteborg dröjde ovädret fram till tidig kväll och även Lidköping fick lite efterlängtat regn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer