Kundsäkerhetschefen på Blocket Thomas Bäcker ger sina bästa tips. Foto: Pressbild Blocket

Blocket lägger själva ut bluffannonser

Uppdaterad
Publicerad

Det är upp till kunden att vara mer kritisk enligt Blocket som själva testar kunderna ibland. Men det finns också tjänster att använda.

– Jag vill egentligen inte skapa ett samhälle där folk inte litar på varandra, säger kundsäkerhetschefen på Blocket Thomas Bäcker.

På Blocket arbetar man ständigt med att utveckla säkerheten, men bedragarna är många och kreativa.

Vi kan använda ett rykande färskt exempel: Jag håller på att köpa en matta från Karlsborg, jag bor i Göteborg. Säljaren vill nu ha pengarna innan han skickar, jag vill ha mattan innan jag betalar. Vad ska vi göra?  

Blocketbluffarna

– Eftersom han antagligen inte har fått någon köpare i Karlsborg borde han vara glad för att du vill köpa från Göteborg. Då måste han gå med på att du inte vill ta för stor risk, säger Thomas Bäcker.

”Använd Blocketpaket”

Han tipsar om att använda tjänsten Blocketpaketet, där köparen sätter in pengar som inte dras förrän köparen godkänt varan. Men för att stoppa betalningen måste köparen motivera för Blocket om vad problemet är.

– Det är ju inte öppet köp som gäller mellan två privatpersoner, säger Thomas Bäcker.

LÄS MER: Följ vår granskning av Blocketbluffarna här

Enligt honom vill bedragare oftast skicka varan, och utger sig därför för att befinna sig på en liten ort, trots att de sitter i en storstad.

– Många gånger säger personen att de har flera köpare lokalt men att de kan tänka sig att skicka varan till just dig. Jag kan tänka mig att ta gift på att alla riktiga säljare hellre säljer till någon de kan träffa.

Eget ansvar

Enligt Thomas Bäcker ligger ändå mycket ansvar på den enskilda. Blocket lägger själva ut många bluffannonser på mobiler och datorer.

De innehåller bara en bild och en rubrik men när du klickar på den står en text från säkerhetsavdelningen om att du måste vara försiktig med den här typen av annonser.

– Det galna är att jag på de annonserna ändå får runt 40-50 svar om att de vill köpa varan. De har inte ens läst texten, säger Thomas Bäcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blocketbluffarna

Mer i ämnet