Foto: SVT

Blytung arbetsbelastning på Intraservice

Publicerad

Efter en turbulent tid med sparkade politiker och chefer så försöker nu förvaltningen Intraservice vända blad. Men det går tufft. Nu varnar förvaltningen för att man har en mycket hög arbetsbelastning bland medarbetarna.

Få har missat det senaste halvårets skandaler i den kommunala förvaltningen Intraservice i Göteborgs stad. Många långa utlandsresor, dålig styrning och problem med konsultverksamheten har lett till allvarlig kritik från stadsrevisionen, och till att i princip alla politiker avgått och flera tjänstemän fått sparken.

När förvaltningen nu lämnar sin första rapport över hur det första kvartalet 2018 gått så flaggar man för att arbetsbelastningen är ”mycket hög”. Just nu jobbar tjänstemännen hårt med många saker samtidigt. Dels har utvecklingsbudgeten ökat från 20 miljoner kronor till 110 miljoner kronor under tre år, dels måste förvaltningen jobba med att bli bättre på alla punkter där stadsrevisionen haft kritik. Dessutom ska man genomföra allt som politikerna bett förvaltningen om. En ekvation som inte går ihop.

I skrivelsen skriver tjänstemännen bland annat: ”I nuläget saknar vi eller har inte tillräckligt med kompetens för att säkerställa att vi kan driva samtliga uppdrag och förbättringsområden i den takt vi skulle önska”.

Det kan innebära att flera projekt som Intraservice driver kan komma att påverkas. Men förvaltningschefen ger lugnande besked.

– I rapporten flaggar vi för att situationen kan leda till att vi behöver omprioritera projekt. I nuläget har vi dock inga planer eller beslut på det, säger Håkan Sundkvist, tillförordnad förvaltningschef för Intraservice.

Positivt resultat i medarbetarundersökning

Samtidigt visar en medarbetarenkät som gjordes mitt under höstens turbulens att medarbetarna på Intraservice fortfarande trivdes bra. De enda resultaten som gick ner gällde medarbetarnas svar på rubrikerna ”organisatorisk tillit” och ”attraktiv arbetsgivare”.

SVT: Hur påverkar den tunga arbetsbelastningen medarbetarna?

– Uppföljningsrapporten handlar om arbetsbelastningen för Intraservice som förvaltning. Jag vet inte hur varje medarbetare upplever situationen, men det är många som har mycket att göra. Vi behöver rekrytera för att det inte ska bli högre arbetsbelastning för våra medarbetare, säger Håkan Sundkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Intraservice

Mer i ämnet