Foto: SVT

Intraservice politiker avråddes teckna IT-avtal för miljoner – gjorde det ändå

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i nämnden Intraservice i Göteborg har tagit beslut om att förnya ett omstritt avtal med IT-jätten Microsoft. Det trots att tjänstemännen på Intraservice rekommenderade dem att inte göra det.

Förnyelsen av avtalet väntas kosta fem miljoner kronor det närmaste året. Men källor, som SVT pratat med på Intraservice, beskriver programmet det innefattar som luft och att Göteborgs stad ger bort pengar.

Microsofts program Customer Lockbox ska se till att inga hemliga uppgifter sprids från Göteborgs stad till personal på Microsoft.

Ändrade sig

Tidigt i höstas köptes tjänsten efter att skandalerna kring läckta uppgifter på Transportstyrelsen upptäcktes. I höstas gjorde tjänstemän på Göteborgs stad bedömningen att Customer Lockbox skulle lösa den problematiken. Nu har de däremot ändrat sig.

Förlänger ändå avtalet

Trots det tog politikerna beslutet att förlänga avtalet. Skälet är att jurister på kommunen säger att avtalet åtminstone löser delar av problemen.

– Vi har lyssnat in förvaltningen och juristerna. Vi gör bedömningen att det vi har idag löser viss problematik även om den inte löser allt. Men vi kan inte klippa bort den biten. Vi måste garantera göteborgarnas integritet och det är det beslutet vi tar nu, säger Monika Beiring (M), vice ordförande för nämnden för Intraservice.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Intraservice

Mer i ämnet