Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör båtägaren Thord Lyrstrand och se de omtalade musselodlingarna i klippet ovan. Foto: Richard Veldre/SVT

Larmar om sjöfara vid Bohus havsbruks musselodlingar: ”Måste bort”

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren kom flera varningar om Bohus Havsbruks musselodlingar i Stigfjorden. Plaströr från musselodlingar har flutit omkring – och båtförare uppmanas att vara extra vaksamma.
– Måste det hända en allvarlig olycka innan något händer? undrar båtägaren Thord Lyrstrand.

Hör Thord Lyrstrand och se de omtalade musselodlingarna i klippet ovan.

På måndagen avslöjade SVT Nyheter Väst att Bohus havsbruk utreds för ekonomisk brottslighet mot EU.

Men på lokal nivå har deras musselodlingar skapat debatt av en helt annan anledning: Företagets odlingar påstås utgöra en sjöfara. Myndigheterna har också varnat båtägare i området.

Det är Sjöfartsverket som skickar ut varningar för båttrafiken. Gäller det akuta varningar gör man det via radio. Är pågående faror eller förändringar använder man sig av systemet Ufs – underrättelser för sjöfarande.

Larmet: 40 meter långt plaströr

I somras varnade man vid fem tillfällen via radio om att musselodlingar ”är på drift”. Varningarna gällde Stigjorden där Bohus Havsbruks odlingar ligger.

Och i augusti kom en varning också i Ufs-systemet om drivande föremål från odlingar, bland annat ett 40 meter långt plaströr. Sjöfarare uppmanades ” iaktaga skärpt uppmärksamhet vid navigering i närheten av området”.

Det finns fler företag som har musselodlingar i området. Men kustbevakningen och Orust kommun säger till SVT att de bara fått in klagomål på odlingar som tillhör Bohus Havsbruk.

Vill inte medverka

Bohus Havsbruk vill inte ställa upp på en intervju men har tidigare sagt till SVT att man arbetar med en återställandeplan och att det inte handlar om marint skräp.

– Det här helt felaktigt, det handlar inte alls om något som dumpats eller lämnats kvar. Allt som syns på filmen är förankrat, det ligger på våra odlingstillstånd och det har inte lämnats, har bolaget tidigare sagt.

SVT Nyheter Väst har upprepade gånger sökt Bohus Havsbruk för en intervju men företaget vill inte medverka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att se bilder från de havererade musselodlingar som Bohus havsbruk fått kritik för – SVT:s reporter förklarar turerna kring bolaget som nu utreds för brott. Foto: Johan Nilsson / TT & SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer