Foto: SVT/TT

Borås vill ha ny polisutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Borås stad kraftsamlar nu tillsammans med stadens högskola för att en ny polisutbildning ska placeras i kommunen. Under dagen skickade de in intresseanmälan till regeringen och rikspolischefen där de skriver att de kan starta redan nästa år.

Det var i april som regeringen presenterade sitt förslag på 10.000 fler polisanställda till 2024. Huvuddelen ska vara poliser men det handlar även om civilanställda. I deras satsning ingick också två nya utbildningsplatser i landet.

LÄS MER: 10.000 nya poliser och två nya utbildningar

Orten som får utbildningen i polisområde syd kommer troligtvis vara Malmö men i väst är det mer oklart.

– Jag ser Borås som den starkaste kandidaten till en polisutbildning i Västsverige, sa före detta inrikesministern Anders Ygeman (S) i april.

Förutom Borås har även Halmstad flaggat för att de vill ha den nya polisutbildning som ska starta 2019. Där har både socialdemokratiska och moderata riksdagspolitker uttalat sitt stöd för förslaget.

Skickat in intresseanmälan

Under måndagseftermiddagen höll Borås stad tillsammans med Högskolan i Borås presskonferens där de meddelade att de har anmält intresse för att starta polishögskola. I skrivelsen meddelar de att utbildningen kan starta redan hösten 2018.

– Förberedelserna började i våras och den senaste veckan har vi fört diskussioner där vi anser att vi kommer att klara av att starta utbildningen nästa höst, säger Björn Brorström som är rektor för Högskolan i Borås.

Samarbetar med Göteborgs universitet

Redan nu har finns också ett samarbete runt utbildningen med Göteborgs univeristet

– Vi har vår egna styrkor i informatik och forskning kring blåljusyrken men på Göteborgs universitet kan de erbjuda kompetens inom juridik, psykologi och stadsvetenskap och där har vi redan ett samarbete igång, säger Brorström.

På presskonferensen medverkade både Ulf Olsson (S) kommunstyrelsens ordförande tillsammans med Annette Carlson (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Och det finns en tydlig enighet inom politiken i frågan.

– Vi ställer oss bakom ansökan och kommunen kommer vara behjälpliga med lokaler och bostäder, säger Ulf Olsson.

Senast maj 2018 ska rikspolischefen Dan Eliasson lämna sitt förslag på utbildningsorter till regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.