Myndigheterna i Borås kraftsamlar för att hindra unga från att dricka alkohol. Foto: TT

Borås stad kraftsamlar mot alkohol bland ungdomar

Publicerad

Personal från olika delar av Borås stad kraftsamlar tillsammans med polisen för att stävja alkoholmissbruk bland ungdomar inför Valborg och skolavslutningen. En utmaning sägs vara de så kallade ”spontanfesterna”.

Inom ett par veckor är det Valborg, traditionellt en av de allra värsta dagarna när det gäller ungdomsfylleri. Även om alkoholkonsumtionen bland unga minskar stadigt sedan ett tiotal år tillbaka är fylleriet fortfarande ett problem.

Sedan några år angriper man fylleriet på flera fronter i Borås och i år kraftsamlar man extra mycket, både inför Valborg och inför skolavslutningen.

Det är polisen, skolorna, fältgruppen och folkhälsoenheten inom Borås stad som samverkar.

– Vi anser att ju mer vi agerar gemensamt, ju mer resultat uppnår vi, säger Daniella Norrgård, utvecklingsledare vid fritids- och folkhälsoförvaltningen i Borås.

Fältgruppen vistas bland ungdomar för att knyta kontakter och skapa relationer. Polisen arbetar med att ingripa mot langning och när skadan redan är skedd genom att omhänderta berusade ungdomar eller genom att hälla ut deras alkohol.

”Hemliga” fester försvårar

Ett problem som blivit påtagligt under senare år är de så kallade spontanfesterna.

– Förr visste vi var ungdomarna samlades för att festa. Då var det bara att åka dit och börja jobba. Nu är det inte så, säger Peter Karlsson, områdespolis i Borås.

Nu kan det vara helt tomt på platser som traditionellt har varit samlingsplatser under högtider.

– Ungdomarna bestämmer sig för andra platser och sprider det i sociala medier. Man gör allt för att inte vi ska få reda på var de befinner sig, säger Peter Karlsson.

Fenomenet gör att det blir svårare för polisen att planera och sätta in rätt resurser vid rätt tidpunkt.

Nu uppmanar Borås stad föräldrar att hålla ögon och öron öppna. Man skickar också ut brev till föräldrar till alla niondeklassare där man bland annat uppmanar dem att inte langa.

Tips till föräldrar kring barns alkoholanvändning

  • Säg nej till att köpa ut
  • Ta emot med öppen famn om det gått snett
  • Agera taxi och hämta ditt barn när kvällen är slut
  • Var vaken när barnet kommer hem
  • Ha kontakt med föräldrar till ditt barns kompisar
  • Ta en promenad, eller kör förbi med bilen, där (du tror att) ditt barn håller till

Källa: Borås stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.