Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vänersborgs kommun och sjöfartsverket är oense om vem som ska stå för brokostnaderna. Foto: SVT / privat

Bråk om broar i Vänersborg – kommunen stämmer Sjöfartsverket

Uppdaterad
Publicerad

Är det underhåll eller en investering? Det är det avgörande punkten när det gäller hanteringen av en gammal bro i Vänersborg som är i stort behov av åtgärder. Sjöfartverket vägrar att betala en faktura från kommunen på 3,5 miljoner kronor. Nu går ärendet till domstol.

Ett avtal sedan långt tillbaka säger att Sjöfartsverket ska stå för underhåll när det kommer de rörliga delarna av broarna i Vänersborg. Efter en reparationsinsats på Gropbron i centrala Vänersborg har de fått en faktura av Vänersborgs kommun på 3,5 miljoner kronor – men den vägrar de att betala. Något som även Ttela berättat om.

Sjöfartsverket menar att arbetet på bron som utförts handlar om en en investering – och inte underhåll.

– Det finns ett avtal som reglerar förhållningssättet, vi har följt avtalet men nu har vi kommit till en situation där broarna har uppnått sin livslängd och är i det närmaste uttjänad, säger chefjurist sjöfartsverket Lisa Lewander.

Avtalen skiljer parterna isär

Exakt vad avtalet innebär, och vem som ska betala för vad, när det gäller broarna i Vänersborg har varit en diskussion sedan många år. Och nu har konflikten alltså kommit till en punkt där parterna väljer att låta en domstol avgöra frågan.

– Det står som det står i avtalet men Sjöfartsverket lägger en annan betydelse i vad som är underhåll och inte, säger Mikael Claes juridiskt ombud för Vänersborg kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer