Foto: Patrik Sagman/tittarbild

Brand i industrilokal i Mölndal

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagseftermiddagen utbröt en kraftig brand i bland annat polisens lagerlokal i Mölndal. Elva enheter fanns på plats för att släcka elden och människor i närheten uppmanades att stanna inomhus. Fortfarande tidigt på torsdagsmorgonen fortsätter släckningsarbetet.

Som mest jobbade elva enheter med att släcka den stora branden i lagerlokalen. Räddningstjänsten vet inte exakt vad som började brinna eller vad som orsakade branden. Efter en stund rasade taket in och räddningstjänsten arbetade hela natten med släckningsarbetet.

Fortfarande under torsdagsmorgonen kämpar räddningstjänsten med branden.

Industribrand i Mölndal

– Vi har fortfarande brand i konstruktionen och i den här byggnaden, så vi har fortfarande rökutveckling. Men det är ingen spridningsrisk längre, säger Bo Andersson, stabschef vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Kan tvingas ta in grävmaskiner

Vid klockan 06.00 under torsdagsmorgonen befann sig två stationer samt ledningsfunktion på plats – totalt cirka 15 brandmän.

– Vi håller på att försöka avsluta detta och släcka ner. Vi har trappat ner under natten men vi kommer nog att fortsätta större delen av dagen med detta,  säger Bo Andersson.

– Detta är en väldigt stor byggnad och allting har i stort sett brunnit ner. Det är en totalskada. Vi får förmodligen har hjälp med grävmaskin för att komma åt alla brandhärdar, säger han.

Vid lunchtid under torsdagen meddelade räddningstjänsten att de övergått till eftersläckningsarbete med glödbränder som kan uppstå bland resterna av industribyggnaden. De räknar med att bli kvar även under natten mot fredag för att bevaka platsen.

Låter byggnaden brinna ner

Vid 19.30-tiden under onsdagskvällen gav räddningstjänsten beskedet att man kommer låta byggnaden brinna ner.

– Vi arbetar nu för att branden inte ska sprida sig, sa Johan Lindström från räddningstjänsten Storgöteborg då.

Enligt personal på plats är det ingen risk för att branden ska sprida sig till andra byggnader i närheten men den brinnande byggnaden är totalskadad.

– Vi kommer att vara kvar hela kvällen och hela natten.

Polisen använder lokalerna

Enligt polisens presstalesperson Peter Adlersson är det bland annat polisen som använder lokalerna.

– Vi har lokaler där, men de används inte dagligen. Det är lokaler där vi kan undersöka större beslagtagna saker, som bilar, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Alldeles svart på himlen

Flera vittnen hörde av sig till SVT Nyheter Väst under eftermiddagen och kvällen. De berättade om en kraftig rökutveckling i området och en stickande lukt.

Brand i en industrilokal i Åbro industriområde i Mölndal. Foto: Tittarbild

– Det är alldeles svart på himlen, sa Rolf Olofsson som bor i närheten av industrilokalen.

LÄS MER: Vittnet: ”Det är en enorm rökutveckling”

Andreas Cöster arbetar som lastbilschaufför och åkeriet han jobbar för ligger bara några meter från branden.

– Jag var borta från jobbet i tjugo minuter och när jag kom tillbaka var det en stor rökpelare rakt upp i luften, sa han till SVT Nyheter Väst.

– Vi har en dieseltank på jobbet så jag blev orolig att det var där det brann.

Boende uppmanas stanna inomhus

Räddningsledaren uppmanade tidigt alla boende i närområdet att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation samt undvika att vistas i röken. Röken blåste bland annat in mot Mölndals centrum och Balltorp.

– Vi vet ju inte vad som brinner, men brandrök är alltid farligt, sa  Jonas Olsson vid räddningstjänsten på onsdagen.

Brandkåren bekämpar branden i industrilokalen i Mölndal. Foto: Privat Roland Alfredsson

Polisen har spärrat av området runt lokalen medan räddningstjänsten jobbar med branden och försöker underlätta deras arbete. Dessutom förhör man folk som arbetar och bor i närheten för att samla in eventuella vittnesmål. När branden är släckt kommer de att genomföra en teknisk undersökning.

Polisen kommer att starta en utredning om grov mordbrand.

– Brandorsaken är okänd än så länge men det är stora värden och flera företag som är drabbade och då utreds det som grov mordbrand, säger Peter Adlersson.

Brand i en industrilokal i Åbro industriområde i Mölndal. Foto: Rolf Olofsson

Forskningsanläggning i närheten

Cirka 400-500 meter från branden ligger läkemedelsbolaget Astra Zenecas lokaler. Det är en av företagets tre strategiska forskningsanläggningar i världen där man bedriver forskning på hjärt-kärlsjukdomar, metaboliska sjukdomar samt respiratoriska sjukdomar.

– Branden är inte i direkt närhet av våra lokaler och det föreligger just nu ingen risk att branden sprider sig hit, sa Matti Ahlqvist, site director Astra Zeneca Göteborg på eftermiddagen.

– Vi följer räddningstjänstens rekommendationer och har stängt ventilationen till våra kontorslokaler och har väktare på plats som följer utvecklingen, fortsätter han.

Det är fortfarande oklart varför det börjat brinna.

– Det har vi inga uppgifter på alls. Det är en sak som jag förmodar att polisen kommer att utreda, säger Bo Andersson, stabschef på räddningstjänsten Storgöteborg.

Vet ni var branden har startat?

– Det vet jag inte heller, det är en stor byggnad med ett antal lager inom byggnaden. Det kan nog vara svårt att utreda var branden har startat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industribrand i Mölndal

Mer i ämnet