Se förödelsen ett dygn efter branden. Foto: SVT

Dagen efter Mölndalsbranden

Uppdaterad
Publicerad

Ett dygn har gått sen den stora branden bröt ut i Mölndal och boende i området ombads stanna inomhus. Se bilder från förödelsen i klippet ovan.

Under torsdagen hängde molnen tunga över Åbro industriområde. Lokalen på kryptongatan som började brinna på onsdagen är totalförstörd. Här och var ryker det än och räddningstjänsten arbetar fortfarande med eftersläckningen. 

– Vi vänder på plåt och fortsätter släcka. Men vi är bara sex brandmän på platsen så vi har kunnat dra ner rejält, sa räddningsledaren vid lunchtid.

Industribrand i Mölndal

LÄS MER: Brand i industrilokal i Mölndal

”Den stora glädjen i den stora sorgen”

Lokalen som brann ägs av fastighetsföretaget Castellum. De har varit på plats under både onsdagen och torsdagen för att assistera polis och räddningstjänst i deras arbete. De försöker även hitta nya lokaler åt de drabbade hyresgästerna. 

– Den stora glädjen i den stora sorgen är ju att ingen har kommit till skada eller dött, säger Tony Enfjord som är brandskyddsansvarig för fastigheten.  

– Det är bara materiella skador, huset kan vi riva och bygga upp igen.

Polisen har lokaler i byggnaden

Vilka hyresgäster som haft verksamhet i lokalen vill företaget dock inte berätta, inte heller var branden ska ha startat. 

– Det får räddningstjänst och polis utreda, jag vill inte gå händelserna i förväg, säger Tony Enfjord.  

I den drabbade fastigheten har bland annat polisen lokaler och enligt fastighetsbolaget ska det röra sig delvis om kontor och delvis om lager.

Gamla hyresgästen fick VMA

Företaget Krusell hade både lager och kontor i den drabbade fastigheten i mer än ett decennium. De flyttade ut förra året. Vd:n Ulf Sandberg nåddes av det viktiga meddelande till allmänheten som gick ut igår, på sin semester i Thailand.

– ”Jaha kryptongatan, undra vilka grannar som blivit drabbade där” tänkte jag, säger han.

LÄS MER: Brandvittnet: ”Det är enorm rökutveckling”

När han sedan såg på bilderna från media att det var deras fastighet som brann så tänkte han två saker – ”Vad kan vara orsaken till branden?” och ”Vilken tur att vi inte har kvar grejerna där”.

– Det hade varit en megakatastrof för företaget, konstaterar han.

Grov mordbrand

Polisen utreder händelsen som grov mordbrand men ännu vet man inte vad som har orsakat den omfattande branden.

På fredagen hoppas polisen kunna inleda en teknisk undersökning på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industribrand i Mölndal

Mer i ämnet