Foto: SVT

Brand i landshövdingehus – boende evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

En stor insats pågår i Majorna i Göteborg efter att ett trähus börjat brinna under natten till lördagen.

Vid 10-tiden anhölls en man i 40-årsåldern som skäligen misstänkt för mordbrand.

Larmet om branden kom klockan 04.00 natten mot lördagen. Runt 40 brandmän från sex olika brandstationer är på plats för att hindra branden från att sprida sig till andra närliggande trähus.

”Det ryker från fönster och tak”

SVT-medarbetaren Jenny Svensson, som bor i grannhuset till den drabbade fastigheten, vaknade tidigt på lördagsmorgonen av att det brummade högt från flera fordon på gatan.

– Vi trodde då att det var plogbilar, men så stack vi ut näsan genom fönstret och kände röken, säger Jenny Svensson.

När hon sedan tog sig ut på gatan möttes hon av ett stort pådrag med flera ambulanser och brandbilar.

– Det ryker fortfarande från fönster och från taket, säger Jenny Svensson vid klockan halv nio på lördagsmorgonen.

Branden startade i ett soprum som är helt utbränt. Vid halv 11-tiden pågår fortfarande ett arbete i huset. Brandskadat materiel kastas ut från fönsterna i lägenheterna ovanför soprummet. Det syns tydligt att flera lägenheter har stora skador och polisen har nu spärrat av ett större område runt byggnaden.

Skola öppnas för drabbade

De boende i det drabbade landshövdingehuset har tvingats lämna sina lägenheter och en skola i närheten har öppnats upp för de drabbade.

Den initiala branden i ett flerfamiljshus på Kommendörsgatan, har släckts. Men branden har sedan spridit sig från soprummet vidare genom väggar och golv.

– Det är en fullt pågående insats. Vi håller nu på att frilägga golv mellan våningsplanen för att undvika att branden sprider sig vidare till andra byggnader, säger larm och ledningsoperatör Anders Ternevi på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Det finns hittills inga rapporter om några skadade men ambulanser är på plats vid den eldhärjade byggnaden. Räddningstjänsten räknar med att vara kvar vid landshövdingehuset långt in på lördagen.

Misstänkt mordbrand

Även polisen är på plats med en patrull vid landshövdingehuset i Majorna.

– Det vi vet är att det föreligger spridningsrisk och vi har upprättat en anmälan om mordbrand, säger Sebastian Börjesson, befäl på ledningscentralen hos polisen i region Väst.

Enligt räddningstjänsten Storgöteborg finns det inga rapporter om att någon ska ha skadats i branden.

Vid 10-tiden togs en man in på förhör och anhölls senare. Han är skäligen misstänkt för mordbrand.

– Vi har genomfört förhör med folk som bor i området och det lett oss till den här mannen, säger pressstalesperson på polisen Jenny Widén.

Mer än så vill polisen inte säga om anhållandet i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.