Foto: SVT/Ove Jakobsson

Kraftig brand på Björkö under söndagen

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand har rasat på Björkö i Göteborgs skärgård under söndagen. Enligt flera vittnesuppgifter har branden orsakats av att någon avfyrat en nödraket.

Larmet om branden kom strax före klockan 18 på söndagen.

Boende i området Mossvägen–Ljungblomsvägen på Björkö uppmanades av räddningsledaren att omedelbart utrymma, enligt ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA). Men de kunde sent under söndagskvällen återvända hem.

Skogsbränderna sommaren 2018

Inga personer ska vara skadade, uppger Hans Lippens polisens presstalesperson.

– Men jag vill lämna en liten brasklapp här, flera kan säkert ha påverkats av den kraftiga röken, säger han.

Hus brandskadade

Flera hus har eldhärjats men det finns ännu inga uppgifter om hur allvarligt men ett garage har brunnit ner till grunden. Ändå har alla fått lov att återvända hem under söndagskvällen men Öckerö kommun har också ordnat boende till dem som föredrar att vänta med att återvända hem.

Klockan 20.20 på söndagskvällen var brandområdet runt 600 gånger 350 meter stort. Strax efter klockan 22 fick flera personer gå tillbaka till sina hus i det avspärrade området och strax efter 23 kunde räddningstjänsten meddela att branden var under kontroll.

– Vi går in i eftersläckningsarbetet och säkerställer att vi inte får någon vidare brandspridning, säger Daniel Lyckeliv, räddningschef i beredskap till SVT.

Han räknar med att räddningstjänsten kommer att vara kvar vid platsen under natten och fortsätta med efterkontroller under måndagen.

Nödraket misstänks ha orsakat branden

Hur branden har börjat är ännu inte klarlagt men enligt flera vittnesuppgifter var det en nödraket som hamnat på marken på Björkö som startade den. Polisen har därför under söndagskvällen upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet och brott med explosiva varor men någon misstänkt finns inte i nuläget.

– Det är flera vittnesuppgifter som har kommit in om detta och det styrks också från Sjöräddningen att en nödraket har skickats upp. Sedan om det är den som har orsakat branden – det får vi utreda, säger Hans Lippens vid polisen.

Kraftig rök över Göteborg

Under kvällen har vinden legat på in mot centrala Göteborg där man tydligt kunnat känna röklukten.

– Det är rök in över stan. Jag känner det här på polishuset också, sa Hans Lippens under kvällen.

Det brinner kraftigt på ön Björkö utanför Göteborg. Foto: SVT

Många samtal om röklukt

Många har hört av sig till polisen med frågor om branden, och Hans Lippens vädjar till allmänheten om att inte ringa 112 i onödan. 

– Man ska höra av sig till SOS Alarm om man är i nöd men inte om man känner röklukt. Onödiga samtal blockerar växeln, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet