Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo och SVT

Husbil och bilar kolliderade – brand spred sig till terrängen

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand rasar sedan tidigt på söndagseftermiddagen strax söder om Uddevalla. Under dagen evakuerades 26 personer men under kvällen fick de återvända hem. Släckningsarbetet väntas pågå i flera dagar.

Larmet kom in strax före klockan ett på söndagseftermiddagen om att två bilar och en husbil kolliderat på gamla E6, länsväg 678 vid Bratterödsmotet. Ingen ska ha skadats allvarligt, men i samband med olyckan fattade husbilen eld.

– Husbilen ska ha börjat brinna och elden har även tagit sig i terrängen bredvid vägen, sa Jenny Widén, polisens presstalesperson.

Skogsbränderna sommaren 2018

”Väldigt svårtillgängligt”

Klockan 18.50 gick ett viktigt meddelande (VMA) ut med anledning av branden. På grund av skogsbranden ryker det kraftigt i riktning mot Trollhättan med omnejd. Räddningsledaren uppmanade alla i området att hålla sig inomhus och 10 fastigheter i närheten av branden evakuerades. Totalt handlade det om 26 personer.

Ett 40-tal brandmän arbetade under eftermiddagen och kvällen med släckningen och under natten fick man förstärkning  från försvarsmakten.

Släckningsarbetet väntas ta dagar

Varken några människor eller byggnader har kommit till skada i branden som på söndagskvällen uppgavs omfatta cirka 40 hektar och ännu inte var under kontroll.

– Det kommer att ta några dagar innan den är helt släckt.

Samtidigt brinner det kraftigt på Björkö i Göteborgs skärgård. Enligt räddningstjänsten har flera hus fattat eld. Fem till tio hus är i lågor, rapporterar TT. Röken drar in över Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet