Hör SVT Nyheter Västs reporter rapportera om de två storbränderna. Foto: TT/SVT

Bränder under kontroll – evakuerade har fått återvända

Uppdaterad
Publicerad

De båda storbränder som utbröt på söndagen är under kontroll, enligt räddningstjänsten som nu arbetar med eftersläckningsarbetet.

Räddningstjänsten Mitt Bohuslän fortsatte att vattenbomba brandområdet utanför Uddevalla med helikopter under måndagsmorgonen.

– Bedömningen just nu är att branden är under kontroll och att det inte föreligger spridningsrisk, säger Thomas Paulsson, kommunikatör på räddningstjänsten.

Det är främst väderläget som gör att det just nu inte finns någon spridningsrisk.

– Att det inte blåser idag och att det är svalare gör mycket, säger Paulsson.

Det är 40-50 hektar som har brunnit, men begränsningsområdet är 100 hektar stort.

Väg fortsatt avstängd

26 personer fick evakueras från sina hem efter att en skogsbrand spred sig vid Bratterödsmotet i Uddevalla på söndagen. Branden som startades efter att en husbil fattat eld när den krockat med två bilar spred sig snabbt.

– Vi är kvar och bevakar området och ser till att inga obehöriga är inne på området. Vägen är också fortfarande avstängd, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson.

På tisdagsmorgonen öppnades vägarna 678 och 668 igen.

Uddevallabranden Foto: SVT

De som evakuerades har också fått återgå till sina hem under natten.

Räddningstjänstpersonal skadad

På måndagseftermiddagen kunde räddningstjänsten meddela att en person i räddningsstyrkan på plats hade skadats efter att ha fått ett fallande träd på sig.

– Han undersöks av ambulanspersonal. Han är inte medvetslös, och det verkar inte vara allvarligt, men de håller på att göra en bedömning nu, säger Thomas Paulsson, kommunikatör hos räddningstjänsten.

Enligt Thomas Paulsson har man på måndagseftermiddagen återkallat räddningshelikoptrarna och fortsätter släckningsarbetet med markpersonal. Man har också fortsatt stöd från Försvarsmakten.

– Vi räknar med att vara kvar på plats i flera dygn till, säger Thomas Paulsson.

Trafikverket meddelade på måndagseftermiddagen att väg 678 och 668, söder om Uddevalla, fortsatt är avstängda. Enligt prognosen kommer trafiken att kunna släppas på igen först vid 16-tiden på tisdagen.

Brand och rökskadade fastigheter

Enligt räddningstjänsten ligger larmet om VMA kvar efter branden på Björkö, men det ska inte vara någon rök i området. Medan branden rasade på söndagskvällen evakuerades ungefär 40 personer från sina hem.

– Polisen är inte kvar på Björkö längre och de evakuerade har fått gå tillbaka till sina hus, säger Tommy  Nyman.

Färjetrafiken som stängdes av för allmänheten på söndagen för att bistå räddningstjänsten är nu öppen för allmänheten igen och går som vanligt.

Ett garage har brunnit ner på Björkö, ett hus har skadats av elden och flera fastigheter har rökskador.

Se gårdagens livesändning om bränderna här:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.