Ingen brist på matvaror i butikerna i Göteborg. Foto: SVT

Några tillfälligt tomma hyllor – men ingen brist på mat

Uppdaterad
Publicerad

Många kanske funderar på om man ska hamstra lite extra så här i coronatider, men både handlare och avdelningen för samhällsskydd och beredskap i Göteborg hävdar bestämt att det inte behövs.
– Smått hysteriskt här nu ett antal dagar. Men det finns ingen matbrist i Sverige, säger säger Andreas Gunrup, handlare.

Det har varit fullt upp för handlarna den senaste tiden, om inte på grund av hysteri så i varje fall av ett rejält köptryck från kunderna. Men det mesta fylls på, utom kanske handspriten då och leveranserna är på väg, även om det kan ta lite tid att hinna med.

– Det är smått hysteriskt och det har varit så nu i ett antal dagar, men det gäller främst att fylla på hyllorna för det är ju ingen livsmedelsbrist i Sverige så som det ser ut nu, säger Andreas Gunrup, handlare.

Ingen hamstring

I butiken som SVT Väst besöker rör sig många kunder, men ingen som ser ut att bunkra matvaror.

– Nej vi hamstrar inte. Jag tror inte varorna tar slut. Hysteri är inte bra, säger kunderna Rose-Marie Pettersson och Åke Pettersson. Inte heller säkerhetsansvariga för Göteborg stad är speciellt oroliga för en eventuell matbrist.

– Göteborgs stad har uppmanat folk att ha en grundberedskap, vilket är bra. Men fokus just nu är fokus på att inte sprida smittan. Det är den bästa insatsen man kan göra, säger Philip Lundgren, säkerhetschef Göteborgs Stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet