Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Brist på PCR-tester i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalandsregionen får nu börja flyga PCR-prover till Tyskland för analys.

– Vi behöver öka kapaciteten och kommer att fortsätta så länge det behövs, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

Västra Götalandsregionen jobbar med två leverantörer av tester: Eurofins och Unilabs. Unilabs har problem med att få fram testkit på grund av brist på en av komponenterna i självtesten. På måndagsförmiddagen skrev vårdcentralen Capio i Kvillebäcken i sociala medier: ”Vi har just nu mycket begränsat antal Covid-19 tester pga högt tryck och leveransproblem. Vi ber er ha överseende med detta.”

– Det ser ut som att det är en generell brist på testkit i Västra Götaland. Under måndagen har vi fått slussa vidare patienter till andra ställen och vi jobbar stenhårt på att få in nya testkit, säger Henrik Brehmer, presstalesperson på Capio, till SVT Nyheter Väst.

Coronaviruset i Västsverige

Komponentbrist

Enlig Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland, drabbar det främst vårdcentraler i Skaraborg och privata vårdcentraler i Göteborg. Nu försöker man styra om så att dessa använder Eurofins istället.

– Det är komponentbrist hos Unilabs som gör att de inte kan få fram tester. Man har också sjukdomsfall på labbet i Skövde och det gör att det tar längre tid att analysera resultaten, säger han till SVT Nyheter Väst.

Flyg ska minska väntetiderna

Sedan strax före jul har många i regionen fått vänta 60-70 timmar på att få svar på sitt test, men med de snabbt insatta flygen hoppas regionen att det ska gå snabbare att få svar.

I början av pandemin flögs tester till Tyskland med sedan i april i år har de analyserats i Uppsala. Nu går testerna från Västra Götaland med transporter till Uppsala och de man inte hinner med där flygs till Tyskland från och med imorgon tisdag.

Det låter dyrt att flyga testerna utomlands?

– Det är ingen kostnad i sammanhanget och vi kommer att fortsätta så länge det behövs, säger Jan Kilhamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet