Regiondirektören ger IT-företaget Cerner 60 dagar på sig att rätta till problemen med journalsystemet Millennium. Foto: Storyblocks/VGR

Kravet efter it-haveriet: Minst en halv miljard ska tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Journalsystemet Millennium skulle göra vården mer tillgänglig för invånarna. Men allvarliga brister gör att systemet inte kunnat införas och kostnaderna har skenat. Nu anklagar Västra Götalandsregionen it-företaget Cerner för avtalsbrott och kräver att de betalar tillbaka minst en halv miljard.

Vårdsystemet, som fått kritik av läkare för att innebära en patientfara, är tänkt att införas i både Västra Götaland och Skåne och har varit under utveckling sedan 2018.

Men nu verkar hela affären, på cirka sju miljarder kronor, vara i fara. I ett brev, som SVT tagit del av, radar regiondirektör Ann-Sofi Lodin, upp en lång rad allvarliga brister som regionen nu kräver ska rättas till.

– Reklamationen är en del av avtalsarbetet där VGR påtalar brister i Cerners leverans, skriver regiondirektör Ann-Sofi Lodin till SVT Nyheter Väst.

Bryter mot svensk lag

Bland annat kan Cerner inte garantera att systemet kan drivas med full funktionalitet utan att vara anslutet till någon molntjänst – vilket anges som en grundläggande förutsättning i avtalet.

Man konstaterar också att systemet inte efterföljer svensk lagstiftning med avseende på patientsäkerheten. Personuppgifter och patientdata hanteras inte på ett säkert sätt, enligt regionen.

60 dagar på sig

Nu anklagar nämligen Västra Götalandsregionen Cerner för avtalsbrott och ger företaget 60 dagar på sig att presentera en plan för att komma till rätta med problemen.

I brevet skriver man också att:

”...avtalsbrotten har orsakat VGR betydande skada. Cerner är skyldiga att ersätta VGR för denna skada”

I dagsläget, skriver man, kan inte skadorna bestämmas till ett exakt belopp men att de har kostat skattebetalarna minst en halv miljard kronor.

SVT Nyheter Väst har sökt företaget Cerner som ligger bakom it-systemet Millennium – men har inte lyckats nå dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.