Foto: TT/SVT

Brister i utredning om missbrukande tandläkare

Uppdaterad
Publicerad

Inspektion för vård och omsorg, IVO, granskade tandläkaren som anmälts för missbruksproblem. Men granskningen var bristfällig och tandläkaren kunde under lång tid jobba vidare och fortsätta felbehandla.

– Det är oerhört tragiskt, men vi har lärt oss mycket av det här och kommer att gå vidare med en rad åtgärder, säger Gunilla Hult Backlund, IVO:s generaldirektör, till P4 Väst.

Det var i höstas som P4 Väst avslöjade att över 200 patienter fått dålig vård av en tandläkare som varit verksam i Västsverige. Det gällde dåliga lagningar, felaktiga rotfyllningar och stifttänder som lossnar.

”Ett rent helvete”

SVT Nyheter Väst har också rapporterat om missförhållandena och träffade i november Kent Larsson, 71, som haft omfattade tandproblem under de år som han gick till tandläkaren.

– Det har varit ett rent helvete rent ut sagt, sa han då till SVT Nyheter Väst.

Läs mer: Kent Larsson fick omfattande tandproblem

Nu avslöjar radiokanalen att det fanns brister i IVO:s första egna utredning av tandläkaren. Det framkommer i en nygjord revisionsrapport som IVO låtit göra och som radiokanalen tagit del av.

Tandläkaren anmäldes 2013 med misstankar om att han hade missbruksproblem. Men sommaren 2014 lades IVO:s utredning ned helt utan åtgärd. En av orsakerna var att Praktikertjänst, som tandläkarkliniken tillhörde, hade en åtgärdsplan för tandläkarens missbruksproblem. Handlingsplanen avslutades i sin tur efter bara två månader efter att tandläkaren lämnade Praktikertjänst och drev vidare kliniken i egen regi.

Fanns grund att utvidga utredning

Enligt P4 Väst, som läst rapporten, står det bland annat att det fanns grund att utvidga utredningen om tandläkaren och inhämta mer uppgifter. Något som inte gjordes.

– Visst, hade vi haft mer underlag så hade vi kanske fattat ett annat beslut, säger Gunilla Hult Backlund till radiokanalen.

Under 2016 utredde IVO tandläkaren igen efter ett nytt klagomål. Då upptäcktes flera felbehandlingar och IVO krävde att att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd skulle dra in tandläkarens legitimation. Det begärde senare tandläkaren själv.

Ska satsa på utbildning

P4 Väst skriver att IVO själva konstaterar att de behöver göra bättre utredningar för att göra rätt bedömningar när de får in liknande fall i framtiden.

Myndigheten kommer därför satsa på utbildning och stöd till handläggarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.