Britt-Marie har bestående men efter sin operation. Bilden till höger föreställer en annan persons ben. Foto: Privat/SVT

Britt-Marie opererades med Ilizarov-metoden

Uppdaterad
Publicerad

Britt-Marie Rang opererades med den omdiskuterade Ilizarov-metoden. Sedan ingreppet i foten för några år sedan har livet förändrats radikalt.

– Det värsta är värken, jag kan inte gå och äter flera morfintabletter varje dag.

De senaste åren har varit en kamp mot smärtan för Britt-Marie Rang i Skövde. Från att ha varit en aktiv människa som reste mycket har hon idag stora svårigheter att röra sig.

– Jag får kramper i foten, och om jag ska resa mig upp så är det som att det låser sig och jag kan inte gå. Det händer varje dag.

Iliizarov-metoden

Det var för några år sedan som Britt-Marie började få ont i foten. Ett gammalt benbrott från 70-talet som hittills inte vållat några problem hade börjat spöka. Hon sökte sig till vården och hamnade på ortopeden i Skövde.

– Där sa de att man hade en jätteduktig läkare som skulle ta hand om detta. Jag tänkte att då blir det ju jättebra.

Det var den nu avstängde läkaren som man hänvisade till. Britt-Marie fick stort förtroende för mannen, men en kort tid efter operationen började problemen. Men inte i foten, utan i smalbenet.

Fick akut infektion

Britt-Marie berättar att hon fick jätteont där stålkonstruktionen suttit fast och att hon till slut inte kunde gå. På sjukhuset konstaterade röntgenläkaren att hon fått en infektion som behövde åtgärdas omedelbart och Britt-Marie hamnade återigen hos läkaren som gjorde ingreppet.

– Han erkände att han inte hade sett detta, så det blev en ny operation och sedan antibiotika på det.

Det var flera år sedan nu. Men smärtorna i underbenet försvann inte, även om de mildrades något. Dessutom började även foten göra ont igen. Men nu fanns inte längre den aktuelle läkaren kvar på sjukhuset, utan Britt-Marie slussades vidare.

– De nya läkarna har hela tiden varit väldigt tystlåtna om den här metoden, vill helst inte prata om den. Men framför allt säger de att det inte går att göra något åt.

Använder rullator

Livet är kort sagt inte vad det kunde ha varit. I flera år nu har hon gått på smärtstillande medicin. Starka grejer. Kryckorna har också varit ständiga följeslagare, men efter att axlar och armar börjat säga ifrån har hon nu fått en rullator.

– Det värsta är att jag inte kan ta hand om mina barnbarn. Jag kan inte ens hälsa på dem eftersom de bor på översta våning, utan hiss, säger hon sorgset.

Tidigare i år gjorde hon en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Det ärendet är fortfarande inte avgjort. Därmed går det inte att säga om Britt-Maries men orsakats av den specifika metoden.

Från Skaraborgs sjukhus är det senaste budet att hon skulle kunna genomgå ytterligare en steloperation, men då med en annan metod.

– Då kommer jag bli mer handikappad än jag är idag, men det är ändå det jag överväger nu, för att slippa smärtan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iliizarov-metoden

Mer i ämnet