En gammal stenbro från 1853 har tillfälligt fått stängas av på grund av det höga vattenflödet. Foto: Mattias Jansson, Lerums kommun

Bro i Lerum avstängd

Uppdaterad
Publicerad

På grund av det höga vattenflödet, som medfört att många träd trillar ned i Säveån, och träffar Wamme bro, är bron tillfälligt stängd tills det väder och vattenflöde åter blir normalt.

Wamme bro är en gammal stenvalvsbro som byggdes 1853. Det höga vattenflödet de senaste veckorna gör att bron utsätts för ett onormalt och kraftigt ökat vattentryck, skriver Lerums kommun i ett pressmeddelande.

Nedströms bron har virvelbildningar från brofundamenten med åren skapat en djuphåla. Vattnets nuvarande höga strömningshastighet riskerar påskynda att djuphålan växer både på djupet och bredden. I värsta fall kan det innebära att brofundamenten tar skada.

Avstängningen pågår tills vattenflödet normaliserats. Lerums kommun planerar även för en restaurering av bron inom en snar framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.