Ali och Mohammad Hayderi är bröder – men nu får Ali lämna Sverige

Bröderna splittras – Ali Haydari för ung för att få stanna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

De är bröder och kom till Sverige tillsammans utan sin familj för fem år sedan. Nu skall en av dem få åka tillbaka till Afganistan medan den andra får stanna. Yngsta brodern Ali Haydari, 18, var för ung när ”nya gymnasielagen” tillkom 2018. Nu får han lämna sin äldre bror i Sverige.

Möt bröderna i klippet ovan och hör hur de känner inför splittringen och om ekonomin i flyktinghanteringen.

De två bröderna kom till Sverige under det stora flyktingåret 2015. De var då 13 och 17 år gamla och de flyttade in hos familjen Skålberg i Partille där de fick lära sig allt om sitt nya land.

– Det var som en drömsituation, säger den äldre brodern Mohammad Haydari.

Stop

Foto: Ali Haydari är 18 år och Mohammad Haydari 22 år.

p på att stanna i Sverige

Men när de ville stanna i Sverige blev det stopp. Migrationsverket ansåg inte att de hade asylskäl och båda skulle utvisas. 2018 kom dock den nya gymnasielagen som skulle låta ensamkommande ungdomar, som blivit utvisade, få möjlighet att stanna längre och läsa klart sin gymnasieutbildning. Får de sedan jobb kan de söka permanent uppehållstillstånd.

Det blev försent

Båda bröderna föll inom ramen för att kunna söka längre uppehållstillstånd, genom nya gymnasielagen. Förutom att Ali Haydari inte hade fyllt 18 år, vilket också var ett krav, när punktinsatsen gjordes för ensamkommande 2018. Nya gymnasielagen hade bara ett fönster på några månader och nu när han fyllt 18 år är det för sent. Ali Haydari kommer därför utvisas till Afghanistan när som helst, medan hans bror kommer få stanna minst till december 2021.

– Med en reglerad invandring så kommer det alltid vara personer som av olika anledningar faller utanför bestämmelserna, säger presskommunikatören Guna Graufelds på Migrationsverket, som satt sig in i brödernas ärenden.

När den nya lagen kom så sågades den kraftigt av Lagrådet just för att den gör undantag för en viss grupp och inte är generell. SVT:s Mats Knutson kallade kritiken ”en svensk juristvariant av motorsågsmassakern.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.