Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har tagit emot lex Sarah-anmälan om händelsen som ledde till ett dödsfall på boendet i Mölndal. Foto: TT

Brukare kvävdes av clementinklyfta

Publicerad

En funktionshindrad person på ett gruppboende i Mölndal behövde få sin mat finfördelad. När brukaren lämnades ensam med en clementinklyfta i munnen drabbades hen av syrebrist.

Det var i december förra året som brukaren lämnades ensam av en anställd på gruppboendet. I omkring tio minuter ska brukaren ha haft en fruktbit i halsen innan personen kom tillbaka och hittade brukaren medvetslös.

Den svårt chockade anställda tvingades lämna rummet medan övrig personal tillkallade ambulans.

Avled

Inte förrän ambulanspersonalen kom förstod personalen på boendet att brukaren kunde ha fått något i halsen. När man lyckades få loss fruktbiten hade brukaren haft syrebrist i omkring 20 minuter. Hen avled dagen därpå på sjukhus.

Den anställde stängdes av efter händelsen och fick en varning för att inte ha följt boendets rutiner. Händelsen har lex Sarah-anmälts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.