Foto: Fastighetskontoret Alexander-Ljungqvist

Brunnsparken i ny kostym

Publicerad

Arbetet med nya Brunnsparken startade i somras och blev klart tidigare än beräknat. Projektet har kostat 25 miljoner och då får man bland annat stenläggning, en mer öppen blomstrande park och nya träd, bland annat körsbärsträd ungefär som på Järntorget.

De stora rabatterna ser inte så vårglada ut, det sticker upp gröna granris över allt och påminner mest om julen. Men till våren kommer det att planteras blommor som får hela parken att se mer färgglad ut.

– Vi hade problem med kajor som letade mask i jorden och fick fylla på med granriset så rabatterna fick vara ifred, säger Johan Blomqvist, projektledare Park och Naturförvaltningen. Snart ska det bli blommor överallt.

Det är en del träd som försvunnit, en känslig fråga i en innerstad?

– Ja, det stämmer, det är bara två almar kvar, men vi har planterat en del nya träd som till exempel körsbärsträd och magnolia säger Johan Blomqvist. Det kan bli lika vackert som på Järntorget när körsbärsträden blommar och påminner kanske lite om högtiden i Japan.

Vad har projektet kostat?

– 25 miljoner, och vi tycker att det har blivit bra, säger Johan Blomqvist. Från början var det politiskt beslut då många göteborgare uppfattade Brunnsparken som ”stängd” och med ytor som var mindre trevliga att passera. Nu är den mer öppen och marken är även stensatt, och vi hoppas att göteborgare och besökare ska trivas här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.