Foto: TT

Busschauffören förvånad över åtalet

Uppdaterad
Publicerad

Chauffören säger att han inte var trött när han körde bussen som välte utanför Sveg morgonen den 2 april förra året. Han åtalas bland annat för vållande till annans död.

Busschauffören och hans advokat Ulrik Smedberg är förvånade över att det nu väcks åtal.

– Det känns som det bygger på uteslutningsmetoden. Om ingen annan är skyldig måste det vara han, säger Ulrik Smedberg till TT.

Bussolyckan i Härjedalen

Ulrik Smedberg berättar också att chauffören mår väldigt dåligt.

– Han är oerhört ledsen. Han är ledsen att den här olyckan har hänt och han är ännu mer ledsen över det faktum att åklagaren påstår att han är ansvarig för det, säger han till SVT nyheter Väst.

”Har inte känt sig trött”

Kammaråklagare Mikael Bäckström menar att det främst är trötthet hos föraren som ligger bakom bussolyckan, där tre ungdomar dog och ett 20-tal personer skadades. Chauffören hävdar dock att han inte var trött.

– Han har förberett sig och han har inte känt sig trött. Vid pauserna som han tagit har han varit ute ur bussen rört på sig och känner sig inte trött, säger Ulrik Smedberg.

Vägen var dålig

Istället pekar busschauffören på andra möjliga orsaker till olyckan.

– Den mest troliga förklaringen är den som min huvudman lämnat, nämligen att det har var ett kraftigt gupp i vägen som påverkat sidostabiliteten, säger Ulrik Smedberg.

Han hänvisar till Haverikommissionens rapport som säger att vägen är smal och dålig, att vägbankarna är branta och att det är det som är orsaken att det blir en olycka om man kommer utanför med ett hjul.

Skulle föraren fällas riskerar han fängelse. Åklagaren medger att det finns en osäkerhet i åtalet.

– Det hela är en bedömningsfråga, säger han.

Chauffören som körde olycksbussen när tre elever omkom söder om Sveg i april förra året åtalas misstänkt för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet