Varma resenärer kräver svalare bussar efter felaktigt uttalande från Västtrafik Foto: SVT/Privat

Ilska hos busschaufförer efter uttalande – Västtrafik backar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inte luftkonditionering i alla bussar. Det erkänner nu Västtrafik efter att busschaufförerna ilsknat till.

– Jag blir vansinning. Västtrafiks uttalande ställer till det för oss förare, säger busschauffören Martin Andreasson som även är fackombud på Kommunal.

Det var i förra veckan som Västtrafik gick ut och garanterade att alla bussar och nästan alla spårvagnar har luftkonditionering och att värmen bara beror på att dörrarna öppnas och stängs mycket i bussarna.

Arga resenärer

Uttalandet har lett till att busschaufförer fått ta emot kommentarer från ilskna resenärer som kräver att de sätter på den AC som de hört skall finnas.

– Det kom på en resenär som skulle tre hållplatser. Hon sa att jag måste sätta på AC:n i värmen. Jag försöker förklara för henne att det inte finns någon AC. Då sa hon att det visst fanns, det hade Västtrafik sagt, säger Martin Andreasson som i sin fackliga roll fått höra flera sådana här historier från andra förare under veckan.

Felaktigt uttalande

Vi på SVT Nyheter Väst får tag i Västtrafiks presstalesperson Gunilla Wicktor som gjorde uttalandet och hon ber att få kolla upp saken. När hon ringer tillbaka erkänner hon att det hon sa var fel.

– Det var väldigt olyckligt. Egentligen är det så att 90 procent av alla bussar har luftkonditionering. Så det finns en del äldre bussar som tyvärr inte har det, säger Gunilla Wicktor.

Luftkonidtionering garanteras från nästa år

I gamla avtal, som fortfarande gäller, ställs inte kravet från Västtrafik om luftkonditionering på bussarna. Det kravet ställs dock i de nya avtalen som skrivits.

Så när har ni  alltså AC på alla bussar?

– Från och med nästa år kommer även de 10 procent som inte har AC att ha det, säger Gunilla Wicktor.

Uppdatering: Under torsdagen backade Västtrafik även från uttalandet om att AC ska finnas på alla bussar från nästa år. Det kommer att dröja flera år meddelar man nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.