Foto: TT

En person död i bussolycka i Tranemo

Uppdaterad
Publicerad

En buss med drygt 50 passagerare välte på riksväg 27 i höjd med Kroksjön, utanför Tranemo tidigt i morse. En person har avlidit till följd av sina skador. Flera är allvarligt skadade och två vårdas med livshotande skador.

Det var en kvinna i 45-årsåldern som omkom. Anhöriga är underrättade.

– Det har startats en utredning och vi har tagit bussen i beslag för teknisk undersökning, säger polisens presstalesman Peter Adlersson till TT.

Bussolycka Tranemo

Det är fortfarande oklart vad som orsakade olyckan. Busschauffören är på sjukhuset och har inte hörts av polisen.

Flera har skadats allvarligt, minst ett tiotal ambulanstransporter har gjorts.

– Det är en traumatisk upplevelse men den personal som jobbat på platsen har jobbat väldigt bra och effektivt, säger Björn Wehlou, polisinsatschef, till SVT på plats.

Två livshotande skadade

Flera personer vårdas på intensivvårdsavdelningen på Södra Älvsborgs sjukhus. Två personer är livshotande skadade och en av dem har förts till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Läs mer om skadeläget här.

Platsen där olyckan inträffade är på en landsväg omgiven av skog på båda sidor. Strax före olycksplatsen finns en bro och ett vattendrag. När SVT kommer till platsen på torsdagsmorgonen är det kallt men inte halt på vägen.

När olyckan inträffade kom bussen över på fel sida vägen och körde ner i diket. Vad som är orsaken är ännu inte klart.

– Jag kan inte säga någonting om det, men det har redan påbörjats en utredning om det, säger Björn Wehlou.

Vid olycksplatsen har det på morgonen varit ett stort pådrag med polis, räddningstjänst och ambulans. Vid 08.45 var alla passagerare ute ur bussen.

– Bussen ska lyftas, säger Peder Liljeroth, brandingenjör på räddningstjänsten.

Polisen kommer att ta bussen i beslag för en teknisk undersökning.

På väg till julmarknad i Köpenhamn

Turistbussens färd startade tidigt i morse med att passagerare hämtades upp på flera håll i Västsverige, bland annat Ulricehamn, Borås, Jönköping och Tranemo, på vägen mot Köpenhamn, uppger bussbolagets ägare Mikael Johansson för TT.

Det handlade om en dagstur med bland annat julmarknadsbesök och bussen skulle ha återvänt i kväll.

Mikael Johansson har nu på morgonen tagit sig till olycksplatsen i Tranemo för att om möjligt kunna bistå.

– Bussen har gått ner i diket på motsatta sidan men ingen vet varför. Jag har aldrig varit så skakig i hela mitt liv, säger han till TT.

Bussen har enligt bolaget säkerhetsbälten på alla platser och är utrustad med alkolås.

Krisledningsstab upprättad

Tranemo kommun har börjat aktivera en krisledningsstab med anledning av olyckan. Det uppger kommunens säkerhetssamordnare Rickard Jansson.

I nuläget handlar arbetet främst om att samla information.

– Det är ett antal personer som har drabbats och det vi gör nu är att ta reda på vilka, om det är kommuninvånare, och vi kommer att gå ut med information på hemsidan senare, säger Rickard Jansson.

Riksväg 27 var under stora delar av dagen helt avstängd.

Var du på plats?

Kontakta Västnytt 031-837260

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolycka Tranemo

Mer i ämnet