Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Caroline Wallin, cityledare på Borås City och Kenneth Olofsson, butikschef är positiva till att flytta ut handeln till gatorna. Foto: SVT

Butiker flyttar ut för att rädda verksamheterna

Uppdaterad
Publicerad

När boråsarna i coronatider håller sig undan centrum slår det mot butiker och restauranger. Nu flyttar handel ut på gatan och restauranger öppnar uteserveringar i förtid för att överleva i krisen.
– Det är mindre folk i butikerna, mindre folk i restaurangerna. Man är så klart jätteorolig, säger Caroline Wallin, cityledare på Borås City.

Bakom initiativet står Borås City, ett centrumbolag som representerar butiker och fastighetsägare och som har som huvuduppgift att utveckla stadskärnan.

– Det innebär att de som har en rädsla att komma ner på stan idag, kan göra det utan att gå in i butikerna, eftersom delar av våra verksamheter flyttar ut på gatan, säger Caroline Wallin, cityledare på Borås City.

Borås tog snabbt beslut

Borås City gick till kommunen med förslaget. Och Caroline Wallin är glad över att kommunen snabbt sa ja. Tekniska förvaltningen och miljöförvaltningen tillsammans med polisen ordnade så att tillstånden kunde ordnas på mindre än en dag.

– Alla har varit positiva. Det är klart att vi vill försöka göra allt för att underlätta för de drabbade verksamheterna i hela Borås. Det är jätteroligt att vi har ett aktivt näringsliv med god samverkan för att hitta kreativa lösningar snabbt, säger Agneta Sander, förvaltningschef på miljöförvaltningen.

”Här får vi hjälpas åt”

Även polisen ser positivt på initiativet. Tomas Stakeberg Jansson är lokalpolisområdeschef Borås och han ser inget problem med att uteserveringarna öppnar tidigare.

– Här får vi hjälpas åt och se till att näringsidkare ska kunna tjäna pengar och överleva i den här situationen. Finns inget skäl för oss att förhindra det, säger Tomas Stakeberg Jansson.

Hör Kenneth Olofsson som är butikschef på en blomsteraffär om varför de flyttar ut sin verksamhet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet